IZGRAĐENO 140 OD 337 KM

Najveća gradilišta na cesti u BiH koja se gradi gotovo dva desetljeća: Niču tuneli, mostovi, vijadukti

Najveća gradilišta na cesti u BiH koja se gradi gotovo dva desetljeća: Niču tuneli, mostovi, vijadukti
01.10.2024.
u 16:01
Poprikuše - Nemila, Nemila - Vranduk, Vranduk - Ponirak i Ponirak - Vraca četiri su dionice čija je izgradnja u tijeku
Pogledaj originalni članak

Trenutačno najveća gradilišta na koridoru Vc nalaze se u Zeničko-dobojskoj županiji, na relaciji između Zenice i Žepča, piše biznisinfo.ba. Tu se grade četiri dionice čijom će izgradnjom građani Bosne i Hercegovine dobiti novih 20 funkcionalnih kilometara ceste, ukupne investicijske vrijednosti od 419,1 milijun eura s PDV-om. Doduše, podaci o vrijednosti dionica su od prošle godine, a konačna vrijednost znat će se tek kad svi radovi budu okončani jer je vrijednost dionica mijenjana tijekom izgradnje.

Poprikuše - Nemila, Nemila - Vranduk, Vranduk - Ponirak i Ponirak - Vraca četiri su dionice čija je izgradnja u tijeku, a nakon što budu završene, dionica do Žepča bit će skraćena za 15-ak kilometara. Kraj radova, prema najavama, očekuje se krajem iduće godine. Izgradnja ovih dionica je kompleksna i zahtjevna zato što dana trasa ne ide ravnicom, već brdskim predjelima te će se velikim dijelom sastojati od objekata kao što su tuneli, mostovi i vijadukti s malim udjelom trase autoceste.

Od planiranih 337, do sada je izgrađeno oko 140 km autoceste, a gradi se gotovo dva desetljeća. Do 2030., tvrde, sve bi moglo biti završeno. Koridor Vc dio je paneuropskog koridora koji spaja Budimpeštu s Jadranskim morem u Pločama. Kroz BiH prolazi gotovo pola trase. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.