Izazovi i prednosti dinarskog kraškog područja u Hercegbosanskoj županiji bili su predmet istraživanja u sklopu projekta "Food, farming and Landscapes" ("Hrana, uzgoj i pejzaži") koji su francuske razvojne i istraživačke agencije za poljoprivredu i međunarodnu suradnju provodile s francuskim studentima agronomije i županijskim Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u proteklih šest mjeseci. Rezultati tog istraživanja prvo su predstavljeni u Livnu, a danas (petak, 22. studenoga) bit će predstavljeni i u Sarajevu, piše Večernji list BiH.
"Hrana, uzgoj i pejzaži" naziv je slojevitog projekta u okviru kojega su studenti s mentorima obavili brojna istraživanja, mapirali područja te predstavili korake koje treba poduzeti u cilju zaštite zemljopisnog podrijetla hrane i ostalih kulturnih proizvoda u skladu s pravilima Europske unije, istaknuo je to dr. Francois Lerin, član istraživačke organizacije AIDA.
- Sve to urađeno je s fokusom na prirodno i ljudsko djelovanje na ovom području. Naša misija je raditi više na unaprjeđenju svih tih prirodnih pojava i unaprjeđenju dinamike uzgoja koja se oslanja na prirodu i ono što priroda zahtijeva - dodao je Lerin.
Nedavnu zaštitu zemljopisnog podrijetla livanjskog sira regionalni francuski savjetnik za poljoprivredu Alexandre Martinez predstavio je kao primjer dobrog upravljanja te naglasio određene prednosti.
- To je jako važan korak u napretku samog proizvođača livanjskog sira. Prigoda je to za povećanje dodatne vrijednosti samog proizvoda, a drugi korak je graditi reputaciju na način kao što je gradimo mi u Francuskoj. Za to je potrebno izvjesno vrijeme, no nakon toga vam reputacija otvara vrata za sve trgovine na svim tipovima tržišta - kazao je Martinez.
Predstavljen je i sustav uzgoja stoke i pregled teritorija koji čini jednu cjelinu koja bi se mogla podvesti pod UNESCO-ovu zaštitu kulturnog krajolika, istaknuli su francuski stručnjaci, a Ivana Mišković, šefica Službe za koordiniranje razvoja i integracije u Uredu predsjednika Vlade HB županije, objasnila:
- Riječ je o tome da se pokuša zaštititi krajolik pašnjaka koji je prepoznat kao kulturni krajolik koji ima svoje osobitosti, a oni smatraju da ovo naše područje uistinu ima karakteristike i uvjete da postane jedno od takvih zaštićenih kulturnih krajolika prema zakonodavstvu Europske unije - kazala je Mišković.
Prema mišljenju Bože Perića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HBŽ-a, takva zaštita imala bi velik značaj i za poljoprivredu i za turizam. U okviru prezentacije projekta "Hrana, uzgoj i pejzaži" održane su i radionice posvećene utjecaju klimatskih promjena na područje dinarskog krša, potom o zaštiti i uspostavi zemljopisne indikacije na proizvodnju i tržište Livanjskog sira, a upriličena je i izložba fotografija "Živi tragovi stočarstva".
Istaknuto je kako cijeli projekt ima za cilj okupljanje poljoprivrednika i lokalnih institucija kako bi potaknuli razgovore o budućnosti proizvodnje i zaštite hrane te ostalih kulturnih proizvoda HB županije.