Lokalni izbori 2024.

Kreću vojni kamioni s glasačkim listićima, brojenje ručno i uz nove tehnologije

Kreću vojni kamioni s glasačkim listićima, brojenje ručno i uz nove tehnologije
25.09.2024.
u 12:48
Umjesto dosadašnjih 48 sati, birač i politički subjekt čije je pravo utvrđeno ovim zakonom povrijeđeno može izbornom povjerenstvu uložiti prigovor najkasnije u roku od 72 sata od učinjene povrede
Pogledaj originalni članak

Iako se činilo da smo na pragu još jedne složene situacije uoči lokalnih izbora, one koja bi u konačnici dovela u pitanje transport osjetljivog izbornog materijala, odnosno glasačkih listića, rješenje je pronađeno, i to na adresi Ministarstva obrane BiH čiji će kamioni i kombiji u tri dostavna ciklusa prevoziti listiće, počevši od ove nedjelje, piše Večernji list BiH.

Način prebrojavanja

Osim što će biti specifični uslijed odabira vrste prijevoza, ovogodišnji lokalni izbori donose i niz novosti kada je riječ o načinu glasovanja, ali i upotrebe novih tehnoloških rješenja na jednom manjem dijelu biračkih mjesta. No, uvidom u izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, vidljivo je kako primjena tehnoloških rješenja koja automatski broje glasove ne znači odustajanje od ručnog prebrojavanja. Dapače, ono je i dalje obvezno. Tako je u članku 5.23 dodan novi stavak koji glasi: “U slučaju da se prebrojavanje vrši primjenom izborne tehnologije kojom se glasački listići broje automatski, automatsko prebrojavanje rezultata i prijenos rezultata glasovanja vrši se odmah po zatvaranju biračkog mjesta. Nakon završetka navedenog postupka birački odbor vrši ručno prebrojavanje”.

Novi je i stavak prema kojemu “svi članovi biračkog odbora zajednički, jedni pred drugima, vrše ručno prebrojavanje birača, glasačkih listića, kuverti s nepotvrđenim glasačkim listićima i glasova iz stavaka (3) i (4) ovog članka i neće odsustvovati tijekom navedenog postupka prebrojavanja, osim u opravdanim slučajevima utvrđenim propisima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Postupak ručnog prebrojavanja obustavlja se za vrijeme odsutnosti člana biračkog odbora”.

Ako se pak utvrdi da postoji neslaganje između rezultata ručnog i elektroničkog prebrojavanja, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine izvršit će ponovljeno ručno brojenje i ponovljeno elektroničko brojenje u glavnom centru za brojenje te utvrđuje rezultat glasovanja na biračkom mjestu. Novost je i da će Središnje izborno povjerenstvo BiH donijeti propise о osiguravanju sigurnog elektroničkog prijenosa relevantnih statističkih podataka u stvarnom vremenu prije i poslije zatvaranja biračkih mjesta i prijenosa izbornih rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta prema općinskom izbornom povjerenstvu i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Nove tehnologije, kao što je poznato, bit će prisutne na ukupno 458 biračkih mjesta te uključuju četiri tipa rješenja - upotrebu optičkih skenera s automatskom transmisijom rezultata na 145 biračkih mjesta u 7 osnovnih izbornih jedinica, odnosno gradova i općina, autentifikaciju birača i transmisija rezultata na 165 biračkih mjesta, odnosno 11 osnovnih izbornih jedinica, tj. gradova i općina, biometrijsku identifikaciju i autoidentifikaciju birača na 138 biračkih mjesta u Distriktu Brčko i uvođenje videonadzora u 5 gradova i općina na ukupno 10 biračkih mjesta. Od noviteta na ovogodišnjim izborima, a koji se tiču izbornog prava je i onaj koji se odnosi na produljenje roka za podnošenje žalbi. Umjesto dosadašnjih 48 sati, birač i politički subjekt čije je pravo utvrđeno ovim zakonom povrijeđeno može izbornom povjerenstvu uložiti prigovor najkasnije u roku od 72 sata od učinjene povrede, a utvrđeno je i kako Središnje izborno povjerenstvo BiH pravodobno objavljuje informacije u vezi s podnesenim prigovorima i žalbama, kao i informacije o donesenim odlukama te vodi poseban registar. I dok su izmjene Izbornog zakona donijele niz novosti na polju tehničke pripreme i odvijanja biračkog procesa, ovih se dana dogodila situacija koja je mogla ugroziti provedbu izbora.

Prijevoz materijala

Naime, uslijed situacije prouzročene poništenjem odluke SIP-a o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabave - transporta izbornog materijala, bilo je upitno kako osigurati prijevoz listića. SIP se za podršku obratio Ministarstvu obrane BiH te je zatraženo odobrenje upotrebe kamiona i kombija. Iz SIP-a je potvrđeno da su dobili odluku ministra obrane Zukana Heleza o pozajmici resursa ovog ministarstva, što će biti realizirano i detaljno uređeno kroz zaključivanje ugovora o pozajmici, a u skladu s planom dostave izbornog materijala bit će realizirana tri dostavna ciklusa u razdoblju od 29. rujna do 14. listopada 2024. Navedeni transport odvijat će uz policijsku pratnju, uz prisutnost službenika SIP-a BiH koji je zadužen za primopredaju materijala.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.