Košarkom za toleranciju

"Kupnjom" kolačića dobre volje Livno prikupljalo novac za liječenje mlade samohrane majke Ane Gloginje

"Kupnjom" kolačića dobre volje Livno prikupljalo novac za liječenje mlade samohrane majke Ane Gloginje
05.06.2024.
u 15:43
Pogledaj originalni članak

U cilju promoviranja tolerancije, uvažavanja različitosti i promoviranja kulture mira u Livnu je održan 7. tradicionalni turnir u uličnoj košarci pod nazivom "Košarkom za toleranciju". Turnir mladosti i sporta i ove je godine bio humanitarnog karaktera.

Košarkašice iz Livna, djeca i mladi s poteškoćama u razvoju, članovi Udruge "Put u život" (PUŽ) igrali su za 29-godišnju Drvarčanku, samohranu majku Anu Gloginju. I vrijeme kao da se priklonilo ovom događaju pa je najavljenu kišu zamijenilo sunce. Rezultat toga bile su prepune terase kafića oko središnjeg trga, a to je značilo i puno onih koji su "kupnjom" kolačića dobre volje donirali novac za Anino liječenje. Naime, Anu je na njezinu radnom mjestu u ugostiteljskom objektu prije pet godina nehotičnim pucnjem iz službenog pištolja pogodio pijani policajac. Imala je samo 24 godine i četverogodišnjeg sina.

Liječnici u Livnu i Splitu spasili su joj život, ali je zbog ozljede kralježnice ostala nepokretna. Doznavši za kliniku u Turskoj u kojoj rade operacije za spajanje živaca, šalje im na uvid medicinsku dokumentaciju i dobiva odgovor kako bi joj taj zahvat mogao pomoći. Samo za operaciju, bez troškova puta i smještaja, trebalo joj je 26.000 eura, koje su dobri ljudi prikupili u rekordnom roku. Operirana je prije nekoliko dana i prvi put je nakon pet godina osjetila vlastite noge. Njezinoj sreći nije bilo kraja, no to je tek početak Anina liječenja jer joj slijedi presađivanje matičnih stanica i mukotrpna rehabilitacija, za što su potrebna dodatna sredstva. Stoga je za Anu i njezina sina igralo šest tročlanih ekipa, a Livnjaci su još jednom pokazali svoje veliko srce. Naime, za dva sata, koliko je trajao turnir, prikupljeno je 3780 KM, a uz pojedinačne donacije, svoje priloge dali su djelatnici Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a, Udruga oboljelih od dijabetesa "Krug" i Udruga žena oboljelih od raka dojke "Bistrica".

Taj iznos uplaćuje se na Anin račun, a ako žiralno stigne još koja uplata, bit će obaviješteni i javnost i Ana, istaknuli su organizatori turnira, livanjska Koalicija za borbu protiv mržnje "Uvažavanje" i ŽKK Livno. Valja istaknuti i to kako je Grad Livno prepoznao vrijednost ovog događaja i treću godinu zaredom pokriva dio organizacijskih troškova, a turnir je našao svoje mjesto u Akcijskom planu za koheziju u zajednici.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.