Blogerica Ena Kokanović Nagy, koja djeluje pod imenom Slavonka, podijelila je za Dnevno.hr recept jednog od svojih omiljenih kolača, za koji ne trebate imati svježe jagode, već ga cijelu godinu možete pripremati s džemom.
Čupava pita s džemom od jagoda
“Zamirisale su jagode sa štandova, a meni je najdraže taj miris sačuvati u džemu i uživati u njemu kroz cijelu godinu! Ova čupava pita može dugo stajati u zatvorenoj posudi, ali vjerujte, nema šanse da ostane mrvica nakon što ju kušate! Savršeno maslačasto prhko tijesto u kombinaciji s jagodama…vjerujem da možete zamisliti ovu divotu”, kaže Slavonka.
Potrebno vam je:
Za protvan 30x20cm
390g glatkog brašna
100 g šećera
100 g smeđeg šećera (ako nemate smeđi, možete obični)
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
1 žlica ekstrakta od vanilije (ako nemate, dodajte 1 žlicu vode)
220 g hladnog maslaca narezanog na kockice
Premaz:
250 g džema od jagoda
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva i pustite da se zagrije. Protvan premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
U posudu dodajte sve sastoje za tijesto i umijesite glatko tijesto! Trebat će vam 5 minuta ručno.
2/3 tijesta rasporedite prstima po donjoj strani protvana.
Namažite, zatim, džem od jagode, a onda gore prstima iskidajte ostatak tijesta kako biste dobili „čupavi“ efekt.
Pecite 55 minuta, dok ne dobijete lijepu zlatnu boju, a prije rezanja pustite da se ohladi 1h na sobnoj temperaturi.