Rujan je mjesec pripreme za duge jesenske i zimske dane. Pripremaju se drva za ogrjev, zimnica od voća i povrća, a intenziviraju se i radovi u vinogradu berbom grožđa. U vinariji Zadro razgovarali smo s Ivanom Pažinom koji ističe kako su zadovoljni ovom godinom. - Unatoč svim nedaćama na početku godine, kao što su bili rani ledovi, mrazovi i kišna razdoblja, zadovoljni smo kako će sve završiti na kraju. Urod će možda za nijansu ponegdje biti manji, ali kvaliteta će ostati na vrhunskoj razini i možemo reći kako je taj kontinuitet nastavljen, govori Ivan Pažin.
Načini čuvanja grožđa
Pregledavajući hercegovačke vinograde, može se zaključiti kako su mnogi uložili truda i znoja, ali i novca kako bi sačuvali grožđe. Naravno, ima i onih kod kojih nije sve najbolje ispalo.
Razgovarali smo stoga i s prof. dr. Ivanom Ostojićem, vrhunskim stručnjakom kada je u pitanju zaštita vinograda. - Što se tiče trenutačnog zdravstvenog stanja grožđa, ono je kod onih proizvođača koji su radili redovitu zaštitu dosta dobro i nema većih problema. Ali, problemi su kod onih proizvođača koji nisu poštovali osnovne mjere zaštite, koji su to jednostavno prepuštali slučaju ili su radili zaštitu pripravcima koji u to vrijeme nisu pružili najbolju zaštitu vinograda...
Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...