Rukovoditelji tvrtke Memphis Meats, start-up kompanije iz San Francisca, smatraju kako će laboratorijski proizvedeno meso moći zadovoljiti ljudsku težnju za tom hranom. Oni smatraju kako proizvedeno meso u svom nastanku ima i do 90 posto manju emisiju štetnih plinova u odnosu na klasični uzgoj životinja. I ne samo to, Memphis Meats smatra kako će laboratorijsko meso izgledati sočnije od pravog. Kompanija planira uložiti milijune dolara kako bi uspjela u stvaranju mesa bez potrebe za ubijanjem životinja. Memphis Meats želi laboratorijski proizvesti kobasice, hrenovke, pljeskavice i mesne kuglice i sve plasirati na tržište u roku od pet godina. Za jednu kaloriju govedine životinja mora konzumirati 23 kalorije. Tehnologija koju će mlada kompanija koristiti drastično je efikasnija – potrebne su samo tri kalorije energije da biste kreirali jednu kaloriju laboratorijskog mesa. Takvo meso bi trebalo biti oslobođeno antibiotika, fekalnih materija i drugih patogena i zagađivača koji se mogu naći u pravom mesu, što bi znatno smanjilo rizik od oboljenja. - Ovo je budućnost mesa. Želimo učiniti mesnoj industriji ono što je automobilska industrija učinila upotrebi konja. Laboratorijski uzgojeno meso u potpunosti će zamijeniti ideju da je za meso potreban uzgoj životinja. To će postati nezamislivo, rekao je Uma Valeti, direktor tvrtke Memphis Meats.
Meso iz epruvete