Obišao je i hidroelektrane

Lakić posjetio Jablanicu: Stravični prizori nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

14.10.2024.
u 20:36
- Brana je stabilna i to je najbitnije. Stanje nakon stravičnih bujičnih poplava i odrona koji su pogodili prostor Jablanice i Konjica nije imalo ozbiljnijih posljedica po rad hidroelektrana na Neretvi - kazao je Lakić
Pogledaj originalni članak

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić boravio je danas u Jablanici, gdje je razgovarao s općinskim načelnikom Damirom Šabanovićem. Obišao je i hidroelektrane na Neretvi kako bi se upoznao s njihovim trenutnim stanjem. 

- Na našu veliku žalost, u Jablanici je tragično ugašeno devetnaest života. Na nama je da obitelji i prijateljima pružimo podršku u ovim teškim trenucima, ali i da nadoknadimo materijalnu štetu kako bismo im pomogli da se vrate u normalan život, koliko je to za njih moguće zbog gubitka i trauma koju su preživjeli. Vlada Federacije BiH je od početka na terenu i pruža pomoć i nastavit ćemo pomagati sve dok ne zbrinemo sve one koji su pogođeni ovom katastrofom. Radimo sve što je u našoj moći da ljudima iz pogođenih područja što prije osiguramo krov nad glavom. Ova vlada, na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, ne daje obećanja koja ne ispunjava, pa će tako biti i ovaj put - kazao je Lakić tijekom susreta s načelnikom Jablanice Damirom Šabanovićem.

Prema riječima Šabanovića 'dosta posla je već urađeno, ali je još mnogo toga pred nama'.

- Preliminarna procjena štete iznosi gotovo 50 milijuna KM. Oko 200 objekata je oštećeno, od čega 49 totalno, a štetu su pretrpjela i poljoprivredna zemljišta, gospodarski i javni objekti. Premijer Nikšić je od trenutka kada je saznao za katastrofu podigao sve nadležne institucije na noge i stavili su se na raspolaganje i od tada su stalno na terenu s nama - rekao je Šabanović.  

Dodao je kako i dalje svaki dan rade na raščišćavanju puteva, uspostavljanju normalne komunikacije te rješavanju problema sa opskrbom  vodom i strujom. Naglasio je da nikoga neće ostaviti, niti zaboraviti. 

- Zahvalio bih svima koji su se ujedinili da pomognu Jablanici i drugim nastradalim područjima. Ogromnu pomoć smo imali od Federacije BiH, zahvaljujući brzom djelovanju Vlade. Značajnu pomoć smo imali i od Oružanih snaga BiH - dodao je Šabanović.

Lakić je naveo da ekipe dvije elektroprivrede, EP BiH i EP HZHB, zajedničkim snagama svakodnevno rade na otklanjanju kvarova kako bi se struja vratila u svaki dio općine.

- Ogromnu zahvalnost dugujemo svima koji su proteklih dana nadljudskim naporima radili na terenu i pomagali pogođenim područjima, od timova Civilne zaštite, ali i iz svih prijateljskih zemalja, volontera, do pojedinaca i kompanija koji su svojim donacijama osigurali da ljudima iz pogođenih područja koliko toliko olakšamo život. Kompanije koje su pod ingerencijom Ministarstva energije, rudarstva i industrije će pružiti podršku onda kada budemo imali informacije o tome što je potrebno. Naš prioritet je da svi dobiju alternativni smještaj što je prije moguće - istaknuo je Lakić prilikom obilaska dijelova općine Jablanica koji su pogođeni poplavama i odronima.

Lakić je obišao o hidroelektrane na Neretvi.

- Brana je stabilna i to je najbitnije. Stanje nakon stravičnih bujičnih poplava i odrona koji su pogodili prostor Jablanice i Konjica nije imalo ozbiljnijih posljedica po rad hidroelektrana na Neretvi. Međutim, problem predstavlja velika količina nanesenog plutajućeg materijala i otpada, koji je zaustavljen na brani akumulacija i predstavlja smetnju u radu postrojenja - kazao je Lakić, dodavši kako nema niti jedne naznake da je brana u opasnosti, ali da se materijal mora čim prije ukoloniti.

Nijaz Begić, direktor podružnice HE na Neretvi koja je u sastavu Elektroprivrede BiH, informirao je ministra Lakića da je teško procijeniti koliko će točno vremena trebati da se naslage očiste i uklone. Prema prvim procjenama, trebat će duže od mjesec dana za to obzirom da se radi o oko 50 tisuća kubika otpada. Elektroprivreda BiH je odmah angažirala mehanizaciju i ljudstvo, i uz pomoć Civilne zaštite započela s uklanjanjem posljedica dotoka velikih bujičnih nanosa.

- Za sada nitko ne može točno reći koliko će točno trajati uklanjanje ovog otpada, ali smo angažirali sve kapacitete kako bi to bilo urađeno po propisima struke i u najkraćem mogućem roku. Pojačanim aktivnostima, brzom reakcijom i profesionalizmom zaposlenika u hidoreoelektranama na Neretvi izbjegnuta su veća oštećenja na značajnoj opremi, kako u Jablanici, tako i u Grabovici i Salakovcu. Koristim ovu priliku da se svima njima zahvalim na odgovornom i brzom djelovanju - rekao je ministar Lakić, te dodao da je stanje u slivu Neretve stabilizirano, priopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.