oglasili se priopćenjem

Liječnici: Poslodavci nas optužuju za rasizam jer njihove strane radnike nekad ne možemo pregledati

Liječnici: Poslodavci nas optužuju za rasizam jer njihove strane radnike nekad ne možemo pregledati
27.10.2024.
u 11:13
Trenutno se jedna liječnica iz Slavonije suočava s optužbom za rasizam jer nije dopustila prisutnost poslodavca na pregledu.
Pogledaj originalni članak

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) obratila se javnosti priopćenjem, iznoseći niz problema s liječenjem stranih radnika. Iako je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima nedavno ušao u prvo čitanje pred Hrvatskim saborom, u njemu nema odredbi koje reguliraju zdravstvenu skrb za strane radnike.

KoHOM ističe kako je do sada u Hrvatsku stiglo oko 143.000 stranaca, a HZZO je još u srpnju 2023. godine obvezao ugovorne partnere obiteljske medicine da upisuju strane radnike i pružaju im zdravstvenu zaštitu. No, unatoč ovim naporima, zbog nedovoljnog angažmana zdravstvene administracije, mnogi strani radnici još uvijek nemaju adekvatnu skrb.

Problemi s cijepnim statusom i testiranjem

Jedan od glavnih izazova je taj što strani radnici prilikom dolaska u Hrvatsku nisu obvezni pružiti informacije o svom cijepnom statusu, što je standardna praksa u većini zemalja EU. Također, za razliku od drugih europskih država, u Hrvatskoj nije propisano testiranje na tuberkulozu za dolazne radnike.

Jezične barijere i manjak informacija

Mnogi strani radnici ne govore hrvatski ni engleski jezik, što značajno otežava komunikaciju s obiteljskim liječnicima. Zbog nedostatka informacija o njihovom zdravstvenom stanju, liječnicima je teško osigurati pravilno liječenje. Također, nepoznavanje kroničnih bolesti, alergija i genetskih predispozicija radnika povećava mogućnost liječničke greške.

Pritisak poslodavaca i optužbe za rasizam

Dodatni problem predstavlja pritisak koji poslodavci vrše na liječnike, zahtijevajući da budu prisutni na pregledima svojih radnika, što je neprihvatljivo. U pojedinim slučajevima, liječnici su odbili raditi zbog jezičnih barijera, nakon čega su ih poslodavci prijavili za rasizam. Trenutno se jedna liječnica iz Slavonije suočava s optužbom za rasizam jer nije dopustila prisutnost poslodavca na pregledu.

Poziv na sustavna rješenja

KoHOM naglašava da je potrebno hitno uključivanje HZZJZ-a kako bi se uvele obveze za dokazivanje cijepnog statusa i testiranja na tuberkulozu. Uz to, preporuča se uvođenje 24-satnog online prevoditelja za sve jezike kako bi se osigurala sigurna zdravstvena skrb za strane radnike i smanjila mogućnost grešaka. KoHOM zaključuje da ignoriranje problema može dodatno pogoršati situaciju u sustavu zdravstvene zaštite.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.