Gospićko-senjska biskupija

Livnjak Marko Medo postao biskup

Livnjak Marko Medo postao biskup
07.10.2024.
u 17:54
Pogledaj originalni članak

Mons. Marko Medo bit će treći biskup Gospićko-senjske biskupije od njezina ustanovljenja, objavljeno je na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice u Vatikanu, Zagrebu i Gospiću. Novi biskup dosad je obnašao službu generalnog vikara Vojnog ordinarijata pa je vijest o imenovanju u sjedištu te personalne biskupije u Zagrebu objavio vojni ordinarij Jure Bogdan.

„Svakodnevno smo svjedoci kako nosimo veliko blago u krhkim posudama“, rekao je čestitavši novoimenovanom biskupu. „Onaj koji nas poziva u službu, i često stavlja pred velike zadatke kojih se i plašimo, daje nam i snagu za nositi terete i ne uzmicati pred grabežljivim vucima“ – nastavio je. – „Svećenička služba, biskupska služba nije privatno vlasništvo nego Božji dar za služenje Božjem narodu i svim ljudima dobre volje. Na tome putu prate ih krijepe žarke molitve vjerničke zajednice.“Mons. Medo rekao je da dolazi u „Gospićko-senjsku biskupiju širom otvorena srca, spreman zauzimati se za dobrobit i spasenje duše svakoga od vas. Područje naše biskupije stapa u jedno sve prirodne ljepote – more i rijeke, ravnicu i visoke planine, piše Livno online.

I kao što u nizinama i moru živi svijet gotovo neprimjetno, brda često pokazuju njegovu surovost – skrivaju hladnoću kamena i bijes vukova.“„I upravo tu, dolazim vam kao pastir – kao pastir koji se želi brinuti za svoje stado, tražiti izgubljene ovce, hraniti ih i napajati, bdjeti nad njima i čuvati ih od vukova. Dolazim vam biti pastir čija će vrata biti širom otvorena za svakoga od vas i pružati vam potporu, pomoć, oslonac i sigurnost. Želim zajedno s vama gorljivo se zauzimati za Božju stvar i izgarati u požrtvovnoj ljubavi i služenju u svemu tražeći i izvršavajući Božju volju, ne bojeći se ni protivljenja, ni udaraca, ni trpljenja. Želim da moje poslanje među vama bude trajni odgovor na Isusovo pitanje postavljeno Petru: Da, Gospodine, ti znaš da te volim!“ (Iv 21, 16).“

U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću vijest o imenovanju, također u podne nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja,  objavio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

U ime Gospićko-senjske biskupije dobrodošlicu novom pastiru izrazio je mons. Richard Pavlić, dosadašnji dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije, koji je na tu službu izabran nakon što je dotadašnji biskup mons. Zdenko Križić preuzeo upravljanje splitsko-makarskom nadbiskupijom. Vijest o imenovanju u podne su objavili i Tiskovni ured Svete Stolice te Apostolska nuncijatura u RH.

Mons. Marko Medo rođen je 10. ožujka 1972. u Strupniću, u općini Livno, u Banjolučkoj biskupiji. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu. Godine 1987. ušao je u sjemenište franjevaca trećoredaca glagoljaša u Zagrebu. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, godinu novicijata proveo je u franjevačkom samostanu u Zadru. Filozofsko-teološki studij završio je 1997. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Godine 2007. stekao je magisterij iz pastoralne teologije na Institutu Redemptor hominis pri Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj prvostolnici 27. lipnja 1998. Obnašao je razne službe u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša. U Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj inkardiniran je 2. studenoga 2015. Generalnim vikarom te personalne biskupije imenovan je 2021. godine. Osim hrvatskog govori talijanski i služi se engleskim i njemačkim jezikom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.