Drevni recepti:

Ljekovita moć vinove loze, grožđa i maslina

Ljekovita moć vinove loze, grožđa i maslina
25.09.2016.
u 14:30
Pogledaj originalni članak

Grožđe

Vinova loza je podrijetlom iz Sredozemlja, a uzgajala se još u antičko doba zbog ljekovitog djelovanja nefermentiranog grožđanog soka. Vinova loza od davnina se koristi protiv kamena u bubregu, za bolju probavu, čišćenje i jačanje krvi, reguliranje menstruacije, protiv peruti, psorijaze, upale desni... Grožđe sadrži obilje flavonoida zaslužnih za niz povoljnih utjecaja na zdravlje, posebice za očuvanje zdravlja srca, a i odličan je izvor vitamina C, prenosi 24sata.hr

  • Ljekoviti recepti s grožđem protiv oboljenja prostate Poslije svakog obroka, tijekom deset dana, jedite pola kilograma crnoga grožđa, a poslije toga popijte čaj spremljen od žlice usitnjenog lišća vinove loze (svježeg ili suhog, koje se prelije sa 700 g kipuće vode, ostavi da stoji 1-2 sata, procijedi i pije) po 200 g prije jela triput na dan.
  • Protiv kamena u bubregu Koristite sok dobiven iz zasječene vinove loze. Sok se dobiva tako što se loza ili dio loze zasječe nožem, a na dno se stavi cjevčica preko koje sok otiče u postavljenu bočicu. Uzimajte od tri do četiri žlice soka na dan.
  • Protiv jakog krvarenja, kod menstruacije i hemoroida 100 g osušenog lišća vinove loze prelijte s pola litre 55-postotne rakije prepečenice, držite osam dana uz češće miješanje, a zatim pijte pet puta na dan po žlicu prije jela.
  • Za čišćenje i jačanje krvi Lagano propržite mješavinu jednakih dijelova sjemenki grožđa, proklijalog ječma, šparoge i korijena vodopije, pa od toga skuhajte “kavu” i pijte po gutljaj tijekom dana. 
  • Protiv astme Dvaput na tjedan jedite grožđe cijeli dan, a jednom na tjedan ne jedite ništa.
  • Za brži oporavak poslije operacije Jedite svježe grožđe triput na dan: ujutro natašte, sat prije ručka i sat prije večere. Dnevno treba pojesti 1,5 kg grožđa, ali može i više. Prednost treba dati crnom grožđu jer je ljekovitije od bijelog. Grožđe se može jesti i s malo pšeničnog kruha. Terapija za oporavak traje tri tjedna.
  • Protiv žučnog kamenca Pola litre vina kuhajte s 1/8 maslinova ulja pet minuta. Ovako pripremljen lijek pijte svako jutro natašte, pet dana uzastopno, po šalicu. Čim popijete, lezite na lijevu stranu i ostanite tako pola sata, a zatim se okrenite i ležite isto toliko na desnoj strani.
  • Protiv gihta Pijte čaj spremljen od vitice vinove loze. 
  • Potaknite skidanje kilograma Tijekom sezone grožđa, najmanje od 20 do 25 dana, jedite po pola kilograma bijelog grožđa sat vremena prije svakog obroka, koji treba biti laganiji. 
  • Protiv bradavica U 1/8 bijelog vina i 1/8 vinskog octa 10 minuta kuhajte 10 g kore bijele vrbe ili žlicu pepela bijele vrbe. U dobivenom talogu navlažite komad gaze ili vate, stavite na bradavicu i povežite. Ponovite više puta – sve dok bradavica ne nestane.
  • Za ubrzanje krvotoka, smanjenje grčeva i u slučaju kašnjenja menstruacije Uzmite 400 g lišća vinove loze, stavite u platnenu vrećicu i dobro zavežite, ubacite u odgovarajuću posudu i prelijte s 1,2 litre vode, pa kuhajte dok voda ne zakipi i još 15 minuta nakon toga, a zatim izlijte tekućinu u posudu za pranje, rashladite do podnošljive temperature i perite noge svaki dan po 20 minuta. Može se koristiti još jednom ako se opet zagrije.
  • Protiv prehlade i groznice Skuhajte 200 ml crnog vina sa žličicom mljevenog papra i popijte prije spavanja. Po želji možete zasladiti medom. 
  • Protiv gastritisa Sat vremena prije doručka, ručka i večere pojedite po 300 g zrelog crnoga grožđa s komadom jučerašnjeg kruha. Terapija traje 10 dana. 

Lijek za imunitet i prehladu

U kineskoj narodnoj medicini cimet slovi kao lijek za prehladu i gripu te se koristi u kombinaciji s čajem i svježim đumbirom. Također, pomaže i kod problema s probavom te živcima. Koristite li ovaj napitak, rezultate ćete osjetiti vrlo brzo. Prije počinka u 200 ml prokuhane vode stavite dvije žličice cimeta i veliku žlicu meda te naribanu žličicu svježeg đumbira. Zatim dodajte tri žlice soka od limuna i poklopite šalicu. Nakon pola sata popijte pola šalice, a pola ujutro na prazan želudac.

 

foto: Duško Marušić/PIXSELL

 

Masline

Najrasprostranjenija je u Sredozemlju, a smatra se da je podrijetlom iz Sirije. Masline nisu jako kalorične, a bogate su željezom i bakrom, vitaminom E i fitokemikalijama koje štite organizam. U terapiji se koristi ulje, listovi i plodovi. Odlične su protiv zatvora i visokog krvnog tlaka, bolova u ušima, napadaja žuči, protiv kašlja i promuklosti, za bolju probavu...

  • Protiv bolova u ušima Namočite komad gaze ili malo vate mlakim maslinovim uljem i stavite u uho koje boli. Ponovite nekoliko dana uzastopno.
  • Protiv zatvora (opstipacije) Ujutro prije jela uzmite 1-2 žlice maslinova ulja. Djeci dajte žlicu ulja ujutro prije jela. 
  • Za izbacivanje kamena iz žuči Od tri do pet dana prije spavanja uzimajte po dvije žlice maslinova ulja. 
  • Za smanjenje bola pri izbacivanju kamenca i pijeska mokrenjem Pet dana prije doručka, ručka i večere uzimajte po žlicu nerafinirana maslinova ulja, a možete dodati i malo sjeckanog peršina.
  • Za bolju probavu Svako jutro prije jela uzmite po žlicu maslinova ulja. 
  • Protiv visokog tlaka U 300 ml vode kuhajte 20 listova masline sve dok se voda ne reducira za trećinu (da ostane 200 ml). Zatim maknite s vatre, procijedite, zasladite i pijte toplo dvaput na dan, prije doručka i večere, ili po žličicu maslinova ulja četiri puta na dan.
  • Poslije infarkta Mješavinu od dvije žlice usitnjenog lista masline i po žlicu lišća metvice i cvijeta lavande prelijte sa 700 ml vrele vode, ostavite da stoji dva sata, procijedite i pijte po 100 ml svakih sat vremena. 
  • Protiv bolesti pluća Napravite mješavinu 250 g maslinova ulja, 250 g šećera u kockama i 250 g limunova soka. Ostavite da odstoji od dan do dva i uzimajte prije jela po dvije žlice više dana uzastopno.
  • Protiv kašlja, upale grla i promuklosti Uzimajte triput na dan po žlicu maslinova ulja, sve dok kašalj, promuklost ili upala ne nestanu.

Napitak za zdravo srce

Srčani udar možete spriječiti pripravkom od limuna i češnjaka. Kilogram limuna i 300 grama češnjaka naribajte na sitno pa smjesu stavite u 1,5 l vode i kuhajte 15 minuta. Nakon vrenja prebacite je u posudu i zatvorite. Uzimajte pola decilitra na prazan želudac 25 dana. Odmorite se deset dana, a zatim ponovite postupak. Za ozdravljenje trebali biste uzimati ovaj pripravak sve dok se osjećate bolje, uvijek uzimajući pauzu od deset dana.

Tibetanski ‘čaj’ za opuštanje

Osim što opušta tijelo i olakšava stres, vjeruje se da ovaj napitak produljuje život. Naribajte oko 5 grama svježeg đumbira te pomiješajte zajedno sa žlicom soka od limuna, 2 žlice meda, komadićem ljute papričice i malo anisa. Sastojke potom stavite u dvije litre prokuhane i ohlađene vode pa pijte pomalo tijekom cijelog dana ili po šalicu prije svakog obroka. 

Antibiotik iz prirode

Tradicionalni bakin recept za podizanje oslabljenog imuniteta uključuje kajenski papar, manuka med, organski češnjak, korijen đumbira, cimet i sok limuna. Pomiješajte sve, stavite u staklenku i pojedite žličicu svako jutro.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.