Spas za žrtve nasilja

Ljubuški dobiva prvu sigurnu kuću u ŽZH, za projekt odobreno pola milijuna KM

Foto: ljubuski.ba
Ljubuški dobiva prvu sigurnu kuću u ŽZH, za projekt odobreno pola milijuna KM
28.09.2024.
u 19:15
Ovo je odgovor i snažna poruka svima koji su žrtve nasilja da nisu napuštene nego da postoje institucije koje brinu za žrtve
Pogledaj originalni članak

U Ljubuškom uskoro kreće izgradnja Sigurne kuće – skloništa za žrtve nasilja u obitelji i osobe koje uslijed životnih neprilika ostanu bez doma.

Grad Ljubuški i JU Centar za socijalni rad Ljubuški već neko vrijeme provode potrebne aktivnosti na realizaciji ovog značajnog projekta kojeg je podržalo i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a tim povodom su u subotu u zgradi Gradske uprave gradonačelnik Vedran Markotić, ravnatelj JU Centar za socijalni rad Ljubuški Viktor Grbavac i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisali Ugovor o suradnji, korištenju i načinu utroška odobrenih financijskih sredstava u iznosu od 500.000 KM. Potpisu ugovora nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić i dopremijer Federacije BiH i ministar financija Toni Kraljević.

– Dobili smo ovu inicijativu i od Gradske uprave i od Centra za socijalni rad kao i veliku potporu samog ministarstva financija, odnosno ministra Kraljevića i nismo imali nikakve dileme da podržimo ovaj projekt koji zaslužuje sve pohvale. Ovo je prvi put da se na području države Bosne i Hercegovine osniva javna ustanova Sigurna kuća te smo izuzetno ponosni na ovakve i slične projekte – rekao je ministar Delić naglasivši kako Ljubuški može biti primjer drugima kad je riječ o skrbi za marginalizirane skupine društva.

Zahvalivši na potpori ravnatelj Grbavac je podsjetio na problem povećanja obiteljskog i vršnjačkog nasilja kazavši kako će Sigurna kuća biti dostupna za potrebite iz cijele županije. U Bosni i Hercegovini postoji osam sigurnih kuća, odnosno skloništa za žrtve nasilja, ali niti jedna na području Županije Zapadnohercegovačke.

– Ovo je odgovor i snažna poruka svima koji su žrtve nasilja da nisu napuštene nego da postoje institucije koje brinu za žrtve vršnjačkog i obiteljskog nasilja i nadamo se da ćemo za dvije godine na području Grada Ljubuškog za čitavu Županiju Zapadnohercegovačku imati ovaj objekt – istaknuo je Grbavac.

Gradonačelnik Markotić je zahvalio federalnoj vladi na čelu s premijerom Nerminom Nikšićom, resornom ministru Deliću i ministru financija Toniju Kraljeviću što su podržali ovaj projekt koji puno znači ne samo za Ljubuški nego za čitavu Županiju Zapadnohercegovačku.

– Na inicijativu Centra za socijalni rad pripremili smo projektnu dokumentaciju i osigurali dozvole, kao i zemljište na kojem će se graditi objekt te smo osigurali jedan dio sredstava za ovu godinu. Nadam se da ćemo što prije krenuti s radovima i završiti ovaj objekt, jer nažalost, na području naše županije nemamo jednu ovakvu ustanovu i ona neće koristiti samo potrebitima s područja Grada Ljubuškog nego je naša namjera da to bude Sigurna kuća za sve potrebite s područja županije, ali i dalje u okruženju. Žrtvama obiteljskog nasilja naša vrata bit će otvorena. Svi skupa smo tu da zaštitimo sve ranjive kategorije društva – poručio je gradonačelnik Markotić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.