U našoj kuhinji su lovorov list, ružmarin i kadulja vrlo česti i omiljeni začini prepoznatljivog izgleda i mirisa, a osim što daju posebnu aromu jelima, imaju niz zdravstvenih prednosti
Lovor (lat. Laurus nobilis) pripada porodici lovornjača, a potječe iz Male Azije.
Lovorov list se još od davnina koristio kao začin, ali i kao lijek, najviše zbog svojih antiseptičkih i protuupalnih svojstava. Bogat je vitaminima iz grupe B (riboflavin, piridoksin, niacin i pantotenska kiselina) koji pomažu boljem funkcioniranju živčanog i mišićnog sustava te utječu pozitivno na metabolizam i hormone. Osim toga, lovor sadržava brojne minerale: kalcij, fosfor, kalij, natrij, cink i željezo, piše Tportal.hr.
Listovi lovora zbog svog bogatog kemijskog sastava pružaju širok spektar ljekovitih prednosti.
Tradicionalno se koristio u liječenju mnogih bolesti, olakšava probavu, a njegovi listovi smiruju želudac te potiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Čaj od ploda koristi se za poticanje apetita, a pomaže i kod bolesti dišnog sustava poput jakog kašlja, bronhitisa i infekcija dišnog sustava. Pomaže i u slučaju menstrualnih problema, smanjuje stres i nervozu te stimulira imunološki sustav. Djeluje kao antiseptik i vrlo je učinkovit u borbi protiv gljivica.
Primjena u kulinarstvu: Lovorov list dodaje se kao začin u mnoga jela te prilikom konzerviranja povrća i aromatiziranja octa. Kao začin juhama, varivima i umacima dodaje se po list lovora. Pri pripremi hrane s lovorom list se treba izvaditi na kraju kuhanja. Koristi se i u konzerviranju i pakiranju suhog voća, posebice smokava, te za popravljanje okusa i kao repelent, a od listova se priprema čaj.
Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis) je zimzelena mediteranska biljka čije ime potječe od latinskog naziva ros marinus, što znači morska rosa.
Nezamjenjiv je začin u mnogim mediteranskim jelima, ali i zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.
Ružmarin štiti od bakterija u hrani, osobito u ljetnim mjesecima, zahvaljujući antimikrobnom djelovanju te suzbija širenje patogenih mikroorganizma. Istraživanja su pokazala kako sprečava rast stanica raka dojke i debelog crijeva. Najdjelotvorniji je u kombinaciji s kurkumom ili ako se uzima u obliku ekstrakta. Ružmarin čuva zdravlje mozga i sprečava slabljenje njegovih funkcija. Brojne studije pokazale su da su osobe koje su udisale ružmarin unaprijedile svoje pamćenje i moć koncentracije. Ublažava također probavne tegobe i bolove, menstrualne grčeve i glavobolju, smanjuje stres te opušta mišiće. Poznato je i da ulje ružmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripe. Osim toga, ublažava tegobe uzrokovane alergijom, a pokazalo se i da potiče rast kose te štiti od prijevremenog starenja i degenerativnih bolesti.
Primjena u kulinarstvu: Sjajan je začin za juhe, pirjano povrće, meso, sve vrste pečenja i mekih sireva, nezaobilazan i za riblja jela. Najbolje je staviti stručak koji se, kada jelo poprimi odgovarajuću aromu, izvadi. Listići ružmarina mogu se odvojiti i sitno nasjeckati te dodati u zgotovljeno jelo. Meso za ražnjiće možete npr. nataknuti na grančicu ružmarina (s koje ste prethodno maknuli listiće) ili svježi ružmarin dodajte krumpiru zapečenom u pećnici - nećete pogriješiti.
Kadulja (lat. Salvia officinalis) začinska je biljka posebnog mirisa čija su ljekovita svojstva bila poznata još u antičko doba. Kadulja liječi upalu grla, grčeve u želucu, uništava bakterije, ublažava reumatske tegobe i sprječava pojavu dijabetesa. Stanovnici Sredozemlja, odakle dolazi kadulja, još su je i ranije poznavali i cijenili kao ljekovitu biljku i začin. Djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno, a učinkovita je i protiv virusa. Ulje kadulje rabi se kod upalnih bolesti usne šupljine i ždrijela, za ispiranje te grgljanje. Često se upotrebljava u slučaju probavnih smetnji, osobito vjetrova, upale crijevne i želučane sluznice te kod proljeva. Poboljšava probavu, stoga je dobra kao začin, osobito ako se dodaje teškim i masnim jelima. Jedno istraživanje je pokazalo da kadulja može pomoći u prevenciji dijabetesa, a druga istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od naglih promjena u razini šećera u krvi. Ova biljka je dobra i za osobe koje imaju problema s menstrualnim ciklusom i hormonalnim poteškoćama.
Primjena u kulinarstvu: Kadulju možete koristiti u juhama, s povrćem, sirom, ribom, mesom ili tjesteninom, samo pripazite da istovremeno ne koristite i druge začine te je pažljivo dozirajte.