Lubenica i dinja se ne preporučaju svima: Određene skupine ljudi trebaju biti na oprezu

Lubenica i dinja se ne preporučaju svima: Određene skupine ljudi trebaju biti na oprezu
23.07.2024.
u 19:26
S dolaskom ljeta lubenica i dinja često su na našim stolovima i mnogi uživaju u njihovom osvježavajućem okusu.
Pogledaj originalni članak

Lubenica je bogata magnezijem, kalijem, kalcijem, cinkom, željezom, bakrom, kobaltom, jodom, vitaminima C, A, skupine B i folnom kiselinom.

Dinja sadrži kalij, kalcij, natrij, magnezij, sumpor, željezo, jod, vitamine A, C, E i skupine B. Hranjive tvari se bolje apsorbiraju kada se voće konzumira odvojeno, pa dinju i lubenicu ne treba miješati.

Važna je kontrola porcije

Porcija od 300 do 500 grama dnevno neće uzrokovati prejedanje i neće štetiti zdravlju gastrointestinalnog trakta. Preporuča se jesti lubenicu i dinju u prvoj polovici dana, javlja N1.

To će pomoći u izbjegavanju večernjih skokova razine šećera u krvi i poremećaja sna.

Tko bi trebao paziti?

Umjerene količine lubenice ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik za većinu ljudi, no neki bi trebali biti oprezni, izvještava Medical News Today.

Prije svega dijabetičari. Lubenica je voće s prirodnim sadržajem šećera. Osobe s dijabetesom moraju unaprijed planirati unos ugljikohidrata u svoj dnevni jelovnik.

Lubenicu je bolje konzumirati cijelu nego kao sok jer se cijeđenjem uklanjaju vlakna pa tijelo lakše apsorbira šećer. To može povećati rizik od skokova glukoze.

Također, neki mogu razviti simptome alergijske reakcije, poput osipa, oteklina i otežanog disanja, nakon što pojedu lubenicu. Ako se to dogodi, osobi je potrebna liječnička pomoć jer alergijska reakcija ponekad može dovesti do anafilaksije – stanje opasno po život.

Dijabetičari i bolesnici koji uzimaju beta-blokatore, lijekove za srčane bolesti, trebaju biti oprezni pri jedenju dinje. Dinja osigurava oko 10 posto dnevnih potreba za kalijem, a beta-blokatori mogu uzrokovati povećanje razine kalija.

Osobe koje uzimaju beta-blokatore trebale bi dinju konzumirati u umjerenim količinama jer visoka razina kalija može dovesti do oštećenja bubrega.

Također, svi koji imaju problema s bubrezima trebali bi se posavjetovati s liječnikom prije nego što povećaju unos hrane bogate kalijem, poput dinje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.