Recepti

Makovnjača po najboljem receptu iz bakine kuhinje

Makovnjača po najboljem receptu iz bakine kuhinje
01.11.2023.
u 10:52
Najbolja makovnjača dolazi iz bakine knjižice s receptima, a donosimo ti i male trikove koji će ti pomoći pripremiti najsočniju makovnjaču bilo da tražiš onu od dizanog ili prhkog tijesta
Pogledaj originalni članak

Obožavaš makovnjaču i želiš ju pripremiti doma? Odlično, mi imamo pravi recept za tebe. Najbolji recept za makovnjaču pronašli smo u bakinoj knjizi recepata, a otkrit ćemo ti i nekoliko trikova za najsočnije punjenje. Pripremiti makovnjaču možeš od dizanog ili prhkog tijesta, oba recepta pronaći ćeš u nastavku.  

Makovnjača: Prhko ili dizano tijesto? 

Postoji nekoliko verzija sočne makovnjače, a razlika je u tijestu. Dok se tradicionalno makovnjača priprema s dizanim tijestom, može se pripremiti i od prhkog tijesta. Obje verzije makovnjače jednako su ukusne, no postoji razlika - u vrijeme zimskih blagdana obično pripremamo makovnjaču od dizanog tijesta dok su proljetni dani rezervirani za prhko i lagano tijesto. 

U nastavku donosimo recepte za obje vrste tijesta dok će punjenje za makovnjaču u oba biti isto. Jednostavno odaberi hoćeš li pripremati dizano ili prhko tijesto te pripremi punjenje od maka i složi najsočniju makovnjaču.

Tajna sočnog punjenja je u... 

Nitko ne voli presušene kolače pa tako ni suhu makovnjaču. Ako je punjenje od maka previše suho, odvojit će se od tijesta i tako napraviti rupe u samoj slastici. 

Problem može biti i obrnut, punjenje za makovnjaču može biti previše vlažno i tada će se pomiješati sa tijestom. Zato kod pripreme punjenja za makovnjaču mlijeko treba dodavati postepeno dok ne dobiješ glatku smjesu koja izgleda kao gusta krema. Količina mlijeka ovisit će o tome koliko je mak suh.  

Mnogi u makovnjaču vole dodati i grožđice, a u tom slučaju ih je najbolje posipati na tijesto premazano nadjevom (ali ih i prije toga namočiti u vrućoj vodi ili rumu), prije rolanja. Ako ih dodaš u smjesu prije razmazivanja, teže ćeš pravilno rasporediti nadjev.

Recept za najsočniju makovnjaču od dizanog tijesta 

Sastojci - za punjenje: 

400 g mljevenog maka 
350 ml mlijeka  
200 g šećera 
1 žlica maslaca  
Grožđice po želji 

Punjenje - postupak: 

U posudi pomiješaj mak i šećer i te polako dodaj vruće mlijeko dok ne dobiješ gustu kremu.  

U kremu dodaj maslac te dobro pomiješaj.  

Smjesu premaži preko tijesta dok je još topla. 

Sastojci - za tijesto: 

400 g brašna 
1 svježi kvasac 
250 ml toplog mlijeka 
80 g šećera 
80 g maslaca 
1 prstohvat soli 
2 žumanjka 
1 limun (korica) 

Priprema tijesta - postupak: 

Pomiješaj toplo mlijeko i šećer te dodaj kvasac i ostavi da se aktivira.  

Suhe sastojke pomiješaj u posebnoj posudi pa dodaj aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesi glatko tijesto.  

Tijesto ostavi na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremi punjenje.  
Kada se udvostručilo, tijesto premijesi te podijeli na tri dijela ako želiš tanke kore ili dva ako voliš da su nešto deblje.  

Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premaži nadjevom.  

Zarolaj tijesto, prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavi da se dižu još 15 minuta.  

Prije pečenja makovnjače premaži maslacem i peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. 

 

Najbolji recept za prhku makovnjaču  

Sastojci - za tijesto: 

250 g maslaca sobne temperature 
60 g šećera 
3 žumanjka 
200 ml kiselog vrhnja 
1 limun (korica) 
400 g oštrog brašna 
100 g glatkog brašna 
10 g praška za pecivo 

Sastojci - za punjenje: 

400 g mljevenog maka 
350 ml mlijeka  
200 g šećera 
1 žlica maslaca  
Grožđice po želji

Postupak:  

U posudi izradi maslac narezan na kockice i šećer. 

U smjesu dodaj žumanjke i izmiksaj te dodaj vrhnje i ponovno sjedini mikserom.  

Dodaj koricu limuna, brašna i prašak za pecivo te pomoću nastavka za tijesto umijesi tijesto. Oblikuj ga u četverokut, omotaj plastičnom folijom i ostavi da se ohladi u hladnjaku oko pola sata. 

Punjenje pripremi po istom receptu kao za makovnjaču od dizanog tijesta.  

Nakon pripreme punjenja, tijesto podijeli na dva jednaka dijela pa razvaljaj u oblik četverokuta.  

Smjesu za punjenje podijeli na dva jednaka dijela pa premaži preko tijesta i pažljivo zarolaj tako da se kraj tijesta zalijepi za roladu.  

Makovnjače prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i premaži otopljenim maslacem.  

Makovnjače peci oko 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Makovnjača od prhkog tijesta bit će nešto svjetlija od one s dizanim. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.