Ozbiljan sigurnosni problem

Maloljetnici lažno dojavljuju bombe kako bi izbjegli ispite

Foto: ilustracija
Maloljetnici lažno dojavljuju bombe kako bi izbjegli ispite
20.10.2024.
u 16:11
Pogledaj originalni članak

Sarajevo se suočava s porastom lažnih dojava o bombama, koje su postale gotovo svakodnevica u glavnom gradu BiH. Unatoč uhićenjima i najavama strožih kazni, dojave ne prestaju. Krajem prošlog tjedna evakuirano je nekoliko škola, a policija je provela detaljne preglede prostorija.

Vahidin Munjić, ravnatelj Federalne uprave policije (FUP), potvrdio je kako su većina počinitelja maloljetnici te da su njihovi predmeti proslijeđeni tužiteljstvima. - Iako su sve dojave bile lažne, situacija je ozbiljna jer uzrokuje nemir među građanima i iscrpljuje policijske resurse. Pravosuđe mora poduzeti strože mjere, a roditelji snositi odgovornost za ponašanje svoje djece - naglasio je Munjić.

Saša Petrović, rukovoditelj Odjela za borbu protiv računalnog kriminala, dodao je da policija surađuje s inozemnim partnerima u lociranju osoba koje šalju prijetnje. Većina njih koristi VPN tehnologiju kako bi sakrila tragove, no policija uspijeva u njihovu pronalasku. Jedan od glavnih motiva za lažne dojave o bombama među maloljetnicima je pokušaj izbjegavanja školskih ispita. Najstariji među njima ima samo 16 godina, a prema Petrovićevim riječima, neki maloljetnici plaćaju simbolične iznose kako bi netko drugi poslao lažnu prijetnju.

- Nažalost, mnogi od njih ne shvaćaju ozbiljnost kaznenog djela koje čine, sve dok ne dođu pred policiju sa svojim roditeljima. Mnogi koriste VPN Tor misleći da su time zaštićeni, no i za to postoji rješenje, iako nam je ponekad potrebno nekoliko dana više za praćenje - dodao je Petrović. Policija je pozvala roditelje da obrate veću pozornost na aktivnosti svoje djece na mobitelima te da ih upozore na posljedice. - Roditelji će također snositi odgovornost za propuštanje nadzora - naglasio je Petrović. Lažne dojave o bombama postale su ozbiljan sigurnosni problem u Sarajevu, iscrpljujući policijske resurse i izazivajući nemir među stanovništvom. Unatoč uhićenjima i oštrim mjerama, problem i dalje traje, a maloljetnici su često glavni počinitelji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.