idealan slatkiš

Mamine buhtle: Neodoljivo mekane i mirisne

Mamine buhtle: Neodoljivo mekane i mirisne
09.11.2024.
u 11:07
Pogledaj originalni članak

Buhtle su mekana i slatka peciva, obično punjena marmeladom, kremom od vanilije, čokoladom, sirom, pa čak i makom ili orasima. Potječu iz srednje Europe i popularne su u balkanskoj kuhinji.

Sastojci:

  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 mala žličica šećera
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 50 ml mlakog mlijeka

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 5 dag otopljenog maslaca
  • 2 žlice ulja
  • 200 ml mlakog mlijeka

Za punjenje: 

  • 30 šljiva ili 300 g višanja
  • 30 žličica šećera
  • Priprema:
  • Ugrijte mlijeko. Kvasac i šećer rastopite u 50 ml mlakog mlijeka, dodajte žlicu brašna, dobro izmiješajte i ostavite da se diže. Za to vrijeme prosijte brašno u zdjelu u kojoj ćete mijesiti, dodajte šećer, sol, promiješajte, dodajte rastopljeni maslac i ulje, jaje, toplo mlijeko i na kraju kvasac.

Zamijesite glatko, elastično tijesto. Poklopite ili pokrijte krpom te ostavite da se tijesto udvostruči. Kad se tijesto digne, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu, pospite s malo brašna i razvaljajte na pola centimetra debljine.

Izrežite ga na kvadratiće 6 x 6 cm. Na svaki kvadratić stavite po žličicu šećera pa na nju polovicu šljive ili 4-5 višanja. Zatvorite buhtle tako što ćete suprotne krakove stisnuti prema sredini te lijepo zatvoriti kako ne bi iscurio sok.

Prikladni lim u kojemu ćete peći buhtle premažite uljem. Lagano nauljene buhtle poredajte jednu do druge, pokrijte krpom i ostavite da se dižu. Pećnicu zagrijte na 180 °C pa stavite peći buhtle oko pola sata. Izvadite ih i pokrijte krpom 20-ak minuta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.