Zvizdić na forumu u Rigi

Međunarodna zajednica mora pojačati pomoć Ukraijini

Međunarodna zajednica mora pojačati pomoć Ukraijini
24.10.2024.
u 13:44
Pogledaj originalni članak

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji nazoči trećem parlamentarnom samitu Krimske platforme u Rigi, izlagao je o važnosti podrške pravednoj borbi ukrajinskog naroda i značaju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. U njegovom govoru je uputio nekoliko poruka međunarodnoj zajednici i ukrajinskom narodu podsjećajući na iskustva Bosne i Hercegovine i pozivajući na solidarnost i odlučne korake.

- Međunarodna zajednica mora povećati vojnu, gospodarsku i svaku drugu pomoć Ukrajini. Bez snažne i kontinuirane podrške, slijedi najgori scenarij. Svijet je godinama zatvarao oči pred strašnim zločinima u Bosni i Hercegovini, koji su kulminirali genocidom u Srebrenici. Danas, 2024., svjedočimo masovnim zločinima i kršenju međunarodnog prava u Ukrajini, Gazi i mnogim drugim dijelovima svijeta - istaknuo je u obraćanju Zvizdić. Rekao je i da treba hitno osnovati međunarodni sud za procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih u Ukrajini. - Kao što je bio slučaj sa sudom u Hagu za bivšu Jugoslaviju, važno je da međunarodna pravda djeluje i jasno odredi tko su ratni zločinci a ko branitelji slobode i teritorijalnog integriteta - dodao je Zvizdić.

- Moramo se vratiti međunarodnom poretku koji se temelji na pravilima i sankcionirati svakoga tko ta pravila krši. Sankcije su moćan alat za održavanje globalnog poretka a nepoštivanje pravila vodi u anarhiju. Ruska agresija na Ukrajinu nije započela 2022. već 2014. aneksijom Krima. Međunarodna zajednica tada nije shvatila da popuštanje agresoru vodi do daljnje eskalacije - naglasio je Zvizdić u trećoj poruci sudionicima Krimske platforme. U završnom dijelu izlaganja, Zvizdić je kazao da neće biti mira u Europi bez mirne i stabilne Ukrajine kao članice Europske unije i NATO-a kao što nema mira bez stabilnog zapadnog Balkana u europskoj zajednici. Punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO i EU, također, ključno je za dugoročnu stabilnost Europe, naglasio je. Zvizdić je čestitao domaćinima za organizaciju Trećeg parlamentarnog samita Krimske platforme i izrazio nadu da će ove poruke potaknuti međunarodnu zajednicu na odlučne akcije. Trećem parlamentarnom samitu u Rigi nazoče predstavnici više od 40 zemalja i predstavnika međunarodne zajednice, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.