Jedan od najdražih bakinih blagdanskih kolača zasigurno su čupavci. Jeli smo ih svakakve, ali prema bakinom receptu su nedvojbeno najsočniji i najmekši, toliko da se doslovno tope u ustima, što im je i krajnji cilj. Ovaj kolač sastoji se od tri elementa, biskvita koji mora biti težak, ali istovremeno mekan i prozračan, umaka u koji umačemo narezane kocke biskvita te kokosovog brašna za kraj.
Legenda kaže da su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su došli iznenadni gosti pa je rekao svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. On je uzeo komad francuske biskvitne torte, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos pa poslužio.
SASTOJCI ZA BISKVIT:
- tri jaja
- 10 žlica šećera
- 1 dcl ulja
- 1 dcl mlijeka
- 17 žlica mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
SASTOJCI ZA UMAK:
- 200 grama čokolade za kuhanje
- 2 dcl mlijeka
- 150 grama maslaca
- 200 grama kokosa
PRIPREMA:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva pa započnite s pripremom biskvita. Bjelanjke smiksajte odvojeno u čvrsti snijeg, a žutanjke sa šećerom pa kada ‘pobijele’ postepeno im dodajte ulje, mlijeko, prosijano brašno s praškom za pecivo i sol. Na kraju u tu smjesu ručno i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju, a možete koristiti i papir za pečenje. Poravnajte smjesu i stavite peći 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumeni i vilica ili čačkalica ne izađu suhi iz biskvita.
Biskvit ohladite pa narežite na kocke jednakih veličina. Otopite maslac i čokoladu na laganoj vatri pa dodajte postepeno mlijeko. Pazite da umak ne bude prerijedak, a kada proključa, skinite ga s vatre i pustite da malo odstoji.
U dubokoj posudi pripremite kokos. Kockice biskvita pomoću vilice umačite u čokoladni umak tako da upiju sa svih strana, ocijedite pa ih uvaljajte u posudu s kokosovim brašnom. Čupavce stavljate sa strane na papir za pečenje, piše Mirovina.hr.