Održana press konferencija

MFF će se održati u jesenskom terminu i trajat će dan duže nego ranije

10.10.2022.
u 16:33
Pogledaj originalni članak

"Novost je kako festival igra u jesenskom terminu i traje dan duže nego ranije, dok se programski nije mnogo mijenjao", rekao je Tomislav Topić, direktor Mediteran Film Festivala na konferenciji za medije povodom otvaranja 23. izdanja festivala dokumentarnog filma koji će ove godine trajati od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu.
Istaknuo je kako će i ovu godinu festival ponuditi velik broj dokumentaraca u konkurenciji ali i igrane naslove, filmove za djecu, dokumentarne hitove, no nažalost kako je ovo prva godina kada neće prikazati filmove iz programa Domaćih autora.
"Ovo neko postpandemijsko vrijeme je svakako utjecalo i na taj dio, te nismo na vrijeme završili projekte koji su aktualni, no pozitivno je da ćemo u sljedećoj godini imati bar pet dokumentaraca domaćih autora", rekao je direktor MFF-a i pozvao sve na druženje i uživanje u filmovima u ovom festivalskom tjednu.
O festivalu, službenom dijelu u konkurenciji, filmovima iz popratnog programa, radionicama te brojnim sadržajima festivala, uz Topića, govorili su i Zdravko Mustać festivalski selektor, Robert Bubalo, producent festivala, Lucy Eagleson voditeljica filmskih radionica te Misijana Brkić Milinković ispred HT Eroneta, generalnog pokrovitelja. 
"Nisam se ni jedne godine, kao ove, susreo s tolikom količnim sjajnih filmova i bilo mi je jako teško izabrati deset kratkih i dugih dokumentaraca koje ćemo predstaviti na festivalu", rekao je Zdravko Mustać.
Istaknuo je kako se prijavio velik broj filmova koji su osvajali nagrade po renomiranim svjetskim festivalima dokumentarnog filma, no koliko je važan ovaj festival, potvrđuje i činjenica da su neki autori počeli slati filmove za premijeru na ovom festivalu.
"To znači koliko širokobriješki festival ima ugleda u svijetu festivala ove vrste. Po filmovima koje prikazujemo mogu reći kako je MFF na tragu jednog autorskijeg, istraživačkijeg načina tretiranja same dokumentarne materije. Po mom mišljenju ovo je jedan od najvećih i najjačih festivala do sada", dodao je.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.