Ministarski forum

Ministri naglasili ključnu važnost vladavine zakona, prava i temeljnih prava u odnosima EU-a s regijom

Ministri naglasili ključnu važnost vladavine zakona, prava i temeljnih prava u odnosima EU-a s regijom
27.10.2017.
u 16:47
Pogledaj originalni članak

Ministri pravde i unutarnjih poslova Estonije, Bugarske i Austrije, predstavljajući tri predsjedništva Vijeća EU-a, zajedno s Europskom Komisijom, koju predstavlja Europski povjerenik za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova te Europski povjerenik za migraciju, unutrašnje poslove i građanstvo, sastali su se 26. i 27. listopada 2017.godine sa svojim kolegama iz šest država partnerica sa zapadnog Balkana na godišnjem Ministarskom forumu o pravosuđu i unutarnjim poslovima EU-a i zapadnog Balkana.

Ministri su naglasili ključnu važnost vladavine zakona, prava i temeljnih prava u odnosima EU-a s regijom te praktične suradnje na području pravosuđa i unutrašnjih poslova, te su se fokusirali na sljedeće teme: reforma pravosuđa, pravosudna suradnja, migracija i upravljanje granicom, borba protiv terorizma i radikalizacije, kao i borba protiv krijumčarenja oružjem...

Sjednica na temu pravosuđa

Ministri su naglasili važnost neovisnosti, kvalitete i učinkovitosti pravosudnih sustava kao temelj miroljubivih, demokratskih društava, što podupire ekonomski razvoj. Složili su se da su kvalitetni pravosudni sustavi bili ključni za izgradnju međusobnog povjerenja, što je potrebno za pravosudnu suradnju i primjenu instrumenata međusobnog priznavanja.

Reforma pravosuđa

Ministri su pozdravili napore koje su poduzeli partneri sa zapadnog Balkana na području reforme pravosuđa te su naglasili da je potrebno učiniti više za učinkovitu primjenu pravosudnih reformi, od kojih bi građani imali izravne koristi, a također su temeljni element procesa pridruživanja EU.

Ministri su posebice raspravljali o pitanju odgovornosti te su se složili da će reformske aktivnosti zapadnog Balkana usmjeriti na ispunjavanje europskih standarda 1 za suce i tužitelje. Partneri sa zapadnog Balkana su se složili da će od početka 2018.godine raditi s Komisijom na razvoju ključnih pokazatelja za mjerenje učinkovitosti pravosudnog sustava.

Podržali su razvoj elektroničkih sustava upravljanja predmetima koji bi pomogli smanjiti zaostale predmete te slučajnu raspodjelu predmeta.

Komisija je ponovno potvrdila svoju spremnost da podrži postupak reforme pravosuđa koji je u tijeku u regiji, i to pomoću političke potpore, stručnih savjeta i financijske pomoći iz Instrumenata pretpristupne pomoći. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.