U bazilici Santa Maria d'Aracoeli

Misa na spomendan smrti kraljice Katarine u Rimu, u 600. godini od njena rođenja

Foto: Fena
Misa na spomendan smrti kraljice Katarine u Rimu, u 600. godini od njena rođenja
26.10.2024.
u 15:20
U bazilici Santa Maria d'Aracoeli na Kaptolu u Rimu u petak je slavljena sveta misa u povodu spomendana smrti posljednje bosanske kraljice blažene Katarine Kotromanić Kosača, koja je u toj bazilici pokopana 1478. godine kao franjevačka trećoredica.
Pogledaj originalni članak

Misno slavlje predvodio je rektor međunarodnog Zavoda "Antonianum" fra Miljenko Šteko u koncelebraciji rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu vlč. Marka Đurina i vicerektora vlč. Marka Škrabe, te još osmorice svećenika iz BiH i RH.

Misi je pribivala i otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske (RH) pri Svetoj stolici Tea Zupičić. Priključila se također skupina hrvatskih hodočasnika iz Beča, među kojima i neki podrijetlom s bobovačkog područja gdje je kraljica Katarina stolovala do osmanske provale i okupacije Bosne u svibnju 1463. godine.

Molitveno okupljanje i odavanje počasti s cvijećem i upaljenim lampionima ispod kraljičine nadgrobne ploče na istaknutom mjestu kod glavnog oltara popratili su reporteri mjesečnika "Bobovac" iz Vareša, koji izlazi u okrilju HKD "Napredak", a sve u sklopu aktivnosti koje Napredak provodi temeljem toga što je ove godine 600. obljetnica rođenja Katarine Kosače Kotromanić.

Baziliku je i kraljičino počivalište privatno pohodila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

"U Rimu sam povodom konferencije koja se održava na Gregorijani o izgradnji mira i posljedicama rata. Iskoristila sam ovu prigodu, ne mislim da je išta u životu slučajno, da obiđem grob kraljice Katarine jer je danas dan na koji je umrla, a ova godina je 600. od njenog rođenja te ju je HKD Napredak proglasio godinom kraljice Katarine. Za Hrvate iz BiH ovo je ključno mjesto i ustvari simbolično mjesto njihove sudbine", kazala je Zovko.

Dodaje kako se kraljica Katarina kao mirotvorka i jedna od hrabrih žena koju imamo kroz svoju povijest trudila pomoći svom narodu pod osmanskim osvajačem koji je uzeo i njezinu djecu.

"Ona je tražila i inzistirala kod Svetog Oca da u to vrijeme pomogne, a u to vrijeme su pape bili ti koji su mogli organizirati otpor, o čemu sam svojedobno organizirala konferenciju. Znamo da nekim čudnim slučajem papa koji je bio spreman u to vrijeme pokušati vratiti Bosnu iznenada umro. Sveta Stolica je bila svjesna situacija gdje kršćani nestaju. Ja sada kroz našu (EPP) grupu za međureligijski dijalog radim na tome da se kršćanima pomogne i u Europi i na Bliskom istoku i svugdje gdje idem jer ih sve više nestaje. Povijesna epizoda o kraljici Katarini nas upozorava na ono što se može dogoditi ako ne shvatimo ozbiljno utjecaj trećih zemalja i svega onoga što prolaze kršćani čak i u Europi", kazala je Zovko.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.