Župljani Gromiljaka pomažu

Misionarke s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik: Ova nam je godina najteža otkako smo na Haitiju

Foto: Ana Popović
Misionarke s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik: Ova nam je godina najteža otkako smo na Haitiju
22.10.2024.
u 08:19
Humanitarna misijska izložba “Zapali jednu svjetiljku na Haitiju” u općini Kiseljak: po simboličnim cijenama do petka, 25. listopada, od 9 do 17 sati mogu se kupiti različiti ukrasni predmeti, školski pribor, igračke, odjeća, kućne potrepštine, nabožni predmeti i knjige
Pogledaj originalni članak

U povodu 89. Svjetskog dana misija koji je Katolička crkva obilježila 20. listopada, u Kući navještenja sestara Služavki malog Isusa u Gromiljaku pokraj Kiseljaka i ove je godine otvorena humanitarna misijska izložba. Pod sloganom “Zapali jednu svjetiljku na Haitiju” po simboličnim cijenama do petka, 25. listopada, od 9 do 17 sati mogu se kupiti različiti ukrasni predmeti, školski pribor, igračke, odjeća, kućne potrepštine, nabožni predmeti i knjige, ukratko, sve ono što su tijekom godine vrijedno prikupljale sestre Služavke malog Isusa uz pomoć Prijatelja malog Isusa. Sav prihod od prodaje namijenjen je misiji na Haitiju, piše Večernji list BiH.

Inače, u misiji na Haitiju od 2014. godine su i dvije sestre Služavke malog Isusa, sestra Liberija Filipović i sestra Ana Uložnik. U njihovu pismu koje je na svečanosti otvaranja izložbe pročitala sestra Ana Marija Kesten, vrhovna poglavarica Sarajevske provincije Služavki malog Isusa, ova godina im je najteža od svih deset otkako borave na Haitiju.

- Uz ciklonske kiše i poplave te ozračje političke nestabilnosti, mnogi nevini stradaju od bandi koje ih napadaju i pljačkaju. Ljudi preko noći ostaju bez svega, bez posla i domova. Uz ekstremno siromaštvo, mnogo je potrebitih kojima nastojimo pomoći - poručile su u pismu pročitanom na otvaranju misijske izložbe u Gromiljaku sestre Ana i Liberija.

Mjesto u kojem borave, objasnile su, zasad je sigurno, a od nereda koje izazivaju bande udaljene su nekih 30-ak kilometara. Od darova srca prikupljenih u Gromiljaku nabavit će hranu, lijekove, higijenske potrepštine te ih podijeliti potrebitima. Humanitarnu misijsku izložbu u Gromiljaku otvorio je gromiljački župnik vlč. Marko Mikić, koji je pozvao župljane i goste da otvore srca za potrebite na Haitiju. Prije izložbe vlč. Mikić predvodio je misu na kojoj su se skupljali novčani prilozi za misije, pa i školovanje siromašne djece na Haitiju koje godišnje stoji tek 100 eura. Misu, kao i izložbu, nastupom su upotpunili najmlađi igrokazom i plesom, a za sve koji potpomažu katoličke misionare upriličen je i misijski ručak. U pomoć Haitiju uključila se cijela župna zajednica, ali i brojni gosti. Svi će zajedno “zapaliti najmanje jednu svjetiljku na Haitiju”, za zemlju uništenu razornim potresima kojom trenutačno haraju bande pljačkaša i koje u tami drže mnoštvo siromašnih Haićana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.