Brzo, jednostavno i jako ukusno - sve što tražite u jednom zdravom ljetnom obroku!
Morska kajgana
SASTOJCI:
- Ulje, maslinovo, 1 čajna žličica, 5 g
- Jaje, cijelo, 2 komada, 100 g
- Losos, dimljeni, 50 g
- Krem sir, 1 žličica, 10g
- Cherry rajčica, 6 plodova, 100 g
- Maslina, 5 komada, 15 g
PRIPREMA:
- U posudi vilicom umutite jaja s nekoliko žlica mlijeka ili krem sira. Začinite s malo papra i možda malo soli (ovisi o tome koliko je vaš dimljeni losos slan).
- Kratko zagrijte maslinovo ulje na tavici, ulijte razmućena jaja. Pecite jaja polako na umjerenoj vatri, miješajući ih gumenom lopaticom ili drvenom žlicom za miješanje svakih 15-ak sekundi.
- Dodajte dimljeni losos i nastavite miješati losos i jaja dok se jaja ne ispeku.
- Ako želite, po završetku pečenja jaja pospite nasjeckanim vlascem i poslužite vruće, odmah iz tave.
- Servirati uz salatu od maslina i cherry rajčica i šnitu punozrnatog kruha.
Zašto losos?
Losos obiluje omega-3 masnih kiselina koje se ponašaju poput štita koji čuva stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, a njegova konzumacija smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, hipertenzije i razvoja drugih ozbiljnih bolesti.
Druga važna hranjiva tvar koju dobivamo konzumacijom lososa je vitamin D koji djeluje kao najvažniji element u izgradnji snažnih i zdravih kostiju.
Za pravilan rad mozga i njegovo zdravlje najvažniji je vitamin B koji se također u velikim količinama nalazi u lososu.