9. Mostarski strip-vikend u subotu i nedjelju, 28. i 29. rujna

Mostar će deveti put zaredom postati prijestolnica devete umjetnosti - stripa

25.09.2024.
u 10:57
Otvorenje festivala planirano je za subotu, 28. rujna, u 12 sati, a manifestaciju će svečano otvoriti veleposlanik Kraljevine Nizozemske Henk van den Dool. Među počasnim gostima bit će i predstavnici veleposlanstava Italije, Španjolske, OESS-a te mnogi drugi istaknuti gosti, što dodatno naglašava međunarodni karakter ovog događaja.
Pogledaj originalni članak

Mostar će imati čast deveti put postati glavni grad devete umjetnosti - prijestolnica stripa. Drugim riječima, grad na Neretvi će se puna dva dana pretvoriti u jedan veliki strip prepun sadržaja za svakoga i s najljepšim iscrtanim tablicama uspomena za svakog pravog stripoljupca i putnika namjernika. Predstojećeg vikenda, u subotu i nedjelju, 28. i 29. rujna 2024., u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održat će se 9. Mostarski strip-vikend.

Ovaj prestižni festival predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija posvećenu strip-kulturi u okruženju, a okupit će brojne poznate svjetske autore te ljubitelje stripa i devete umjetnosti.

Rekordnih 30 gostiju

Otvorenje festivala planirano je za subotu, 28. rujna, u 12 sati, a manifestaciju će svečano otvoriti veleposlanik Kraljevine Nizozemske Henk van den Dool. Među počasnim gostima bit će i predstavnici veleposlanstava Italije, Španjolske, OESS-a te mnogi drugi istaknuti gosti, što dodatno naglašava međunarodni karakter ovog događaja.

Mostarski strip-vikend ove godine ima rekordnih 30 gostiju iz raznih dijelova svijeta, od Nizozemske do Japana. Među gostima su mnoga poznata imena, kao što su Milorad Vicanović Maza, Lana Šator, Filip Andronik, Sanida Omanović, Pasquale del Vecchio, Tatjana Vidojević, Milan Mišić, Fernando Dagnino, Midhat Kapetanović Mido, Robert Solanović, Zdravko Cvjetković, Lejla Mustafić, Keiko Ichiguchi, Remco Lee Polman, Selena Danilović, Esmir Prlja, Dejan Šiuk, Wilfred Ottenheijm, Roxanne Lucker, Haris Varajić, Besir Maglić, Ana Ciglar, Andrea Venturi, Melina Kepeš, Erwin Suvaal, Darko Macan, Zvonimir Pehar, Renee Rienties, Ejla Macanović, Francis Portela. Njihovi radovi bit će predstavljeni na izložbi koja će trajati tijekom cijelog festivala.

Bogat program

Kao što je bilo i prethodnih godina, Mostarski strip-vikend nudi bogat program koji uključuje sada već tradicionalno crtanje i potpisivanje radova gostujućih autora. Također, bit će organizirane radionice crtanja za djecu koje će voditi bh. autori Midhat Kapetanović Mido i Filip Andronik. Ove radionice omogućit će mladim talentima razvijati svoje vještine, a za sudionike će biti osigurane i razne nagrade, čime se dodatno potiču kreativnost i sudjelovanje. Prošla je godina bila produktivna za Udrugu Mostrip, osobito kada je u pitanju škola crtanja.

Mostrip škola iznjedrila je brojne talente, a osobito se istaknulo nekoliko sudionika koji će biti gosti ovogodišnjeg Mostarskog strip-vikenda (Ejla Macanović, Sanida Omanović i Zvonimir Pehar).

Posjetitelji će imati priliku družiti se i s maskotom festivala - popularnim Mostarkom, koji će ih voditi kroz različite aktivnosti. Osim toga, bit će organizirane i prigodne nagradne igre za najsretnije posjetitelje, čime se dodatno potiče interakciju i dobru zabavu. Posjetitelji će se moći počastiti nekim od najnovijih izdanja stripa na iznimno bogatoj i redovitoj burzi stripa. Ove godine na Mostarskom strip-vikendu bit će organizirana i burza ploča.

- Iza nas je već nekoliko uspješnih projekata. Organizirali smo osam strip-vikenda u Mostaru i veliki broj radionica za mlade. Naš cilj je animirati okolinu za kulturu stripa, a pozitivne reakcije javnosti motiviraju nas za daljnji rad - izjavili su iz Kluba Mostrip, koji su 2015. godine osnovali entuzijasti i ljubitelji stripa iz Mostara.

Klub nastoji pomaknuti strip s kulturne margine te promovirati strip-kulturu, posebno među mlađom generacijom. Ova manifestacija ne samo da slavi strip kao oblik umjetnosti već i potiče kreativnost, suradnju i povezivanje različitih kultura. Iz Kluba Mostrip ovom prilikom pozivaju sve ljubitelje stripa, umjetnosti i kulture da se pridruže ovom čarobnom vikendu punom inspiracije i zabave. Kako su nam kazali iz Klupa Mostrip, iduće godine će održati jubilarni, 10. Mostarski strip-vikend i već pripremaju nešto do sada neviđeno po pitanju slavljenja stripa kao devete umjetnosti. Ali o tome ćemo iduće godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.