Tečaj fetalne ehokardiografije

Mostarski liječnici „uhvatili“ 25 srčanih grešaka kod djece

Mostarski liječnici „uhvatili“ 25 srčanih grešaka kod djece
11.10.2024.
u 13:07
U praktičnom dijelu tečaja sudjelovalo je 65 trudnica i 20 polaznika iz svih dijelova BiH
Pogledaj originalni članak

U organizaciji Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, Fakulteta zdravstvenih studija i Udruženja za perinatalnu medicinu BiH u Mostaru se održava dvodnevni tečaj fetalne ehokardiografije s ciljem dodatne edukacije ginekologa i pedijatara za pravovremeno dijagnosticiranje prirođenih srčanih grešaka tijekom trudnoće, dok je dijete još u utrobi majke. Fetalna ehokardiografija je neinvazivna metoda ranog otkrivanja prirođenih srčanih grešaka pomoću ultrazvuka. Na taj način se djeci s prirođenom srčanom greškom osigurava pravovremeno kardiokiruško liječenje u odgovarajućim kliničkim centrima. U praktičnom dijelu tečaja sudjelovalo je 65 trudnica i 20 polaznika iz svih dijelova BiH koji su imali priliku uz mentorstvo domaćih i eksperata iz Republike Hrvatske uraditi nekoliko ultrazvučnih pregleda fetalnog srca.

Po riječima predstojnice Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar, prof. dr. sc. Vajdane Tomić, prirođene srčane greške odgovorne su za 50 posto smrti u kasnijoj dobi. Po njezinim saznanjima, u BiH, u kojoj se rodi godišnje oko 20.000 djece, učestalost je 8 do 9 prirođenih srčanih grešaka na 1.000 živorođenih, što je od 160 do 200 djece rođene s prirođenim srčanim greškom. - Pravovremeno otkrivanje srčanih grešaka u vrijeme trudnoće znači smanjenje stope smrtnosti djece i bolju kvaliteta njihovog života. To podrazumijeva i pravovremeno kardiokirurško zbrinjavanje i pravovremeno savjetovanje roditelja kako bi se pripremili za sve teškoće koje ih čekaju nakon poroda - istaknula je. dr. Tomić.

Dr. Ivan Zmijanović, subspecijalist fetalne medicine, pojasnio je kako je cilj fetalne ehokardiografija prepoznati srčanu manu prije samog porođaja kako bi doktori mogli intervenirati na vrijeme, odnosno odmah po porođaju. - Ako se dijete rodi u poliklinici onda mu je moguće pružiti pomoć, ali u mjestu gdje nije prisutan kardiolog ili neonatolog pri porođaju, dok dijete dođe do centra gdje mu se može pomoći, postoji mogućnost nastanka problema smanjena dotoka krvi u mozak. Tako uz srčanu manu dijete ima i cerebralnu paralizu, što se ne bi dogodilo da se za taj problem znalo ranije - kazao dr. Zmijanović. Dr. Vladimir Jegdić, subspecijalist pedijatrijske kardiologije, istaknuo je kako je SKB Mostar još 2019. godine uveo fetalnu ehokardiografiju, a u proteklih pet godina mostarski doktori „uhvatili su“ 25 srčanih grešaka kod djece. - Neke smo trudnice poslali da rode u Austriju, a neke u Zagreb , dok druge nisu zahtijevale odmah tretman po porodu pa smo ovdje na SKB-u mogli pratiti kliničku sliku i konsultirati inozemne centre i reagirati - dodao je dr. Jegdić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.