Uživate u jelu - ali ne u onome što se događa nakon toga. Legnete kako biste odrijemali, a zatim se probudite s bolnim osjećajem žarenja u prsima, odnosno žgaravicom. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela, a uzrokuje ju hrana s razinom pH od 4,6 ili nižom koja je kisela. To ne znači da takve namirnice trebate potpuno izbaciti iz svog jelovnika, ali trebate biti umjereni s konzumiranjem, prenosi Pinkvilla.
Začinjena hrana i umaci
Njihova razina pH iznosi 2,8 i uzrokuje iritaciju na sluznici jednjaka. Velika konzumacija začinjene hrane dovodi do žgaravice i uzrokuje želučane probleme.
Kofein
Pića s kofeinom poput čaja, kave, energetskih napitaka također su kisela i uzrokuju refluks kiseline i žgaravicu.
Agrumi i sokovi
Naranča, grejp, limun i mnogi drugi uzrokuju iritaciju i nelagodu u probavnom sustavu.
Menta
Neki ljudi misle da je dobra za probavu, ali prekomjerna konzumacija može uzrokovati refluks kiseline i žgaravicu. Dakle, izbjegavajte čaj od mente svaki dan.
Rajčica
Rajčica i sok od rajčice vrlo su kiseli i ne biste ih trebali konzumirati svakodnevno. Žgaravicu uzrokovanu rajčicom možete smanjiti jednom namirnicom - kiselim bombonima.