LEGENDARNI KOŠARKAŠ

Na današnji dan prije 22 godine preminuo Mirza Delibašić, najbolji bh. sportaš svih vremena

Na današnji dan prije 22 godine preminuo Mirza Delibašić, najbolji bh. sportaš svih vremena
08.12.2023.
u 11:46
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan 2001. godine u Sarajevu je preminuo Mirza Delibašić Kinđe, najbolji sportaš svih vremena u Bosni i Hercegovini.

Rođen je u Tuzli, 9. siječnja 1954. godine. Sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Iste godine postaje i član tuzlanskog košarkaškog kluba Sloboda gdje igra sve do 1972. godine, kada prelazi u sarajevsku Bosnu, i svoju prvu utakmicu igra protiv splitske Jugoplastike.

Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Mirza Delibašić je kao igrač predvodio Bosnu do naslova prvaka Europe 1979. godine.

Kinđe je bio zvijezda španjolskog kraljevskog kluba - Reala iz Madrida gdje je ostvario zapažene rezultate.

Kao izbornik reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine, ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na europskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

U dresu jugoslavenske reprezentacije bio je prvak Balkana, Europe, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.