Peto izdanje Međunarodnog Gastronomy Festivala “BH Dukat - Okusi Hercegovine”, što je upriličeno u hotelu Park u Širokom Brijegu, završeno je svečanom dodjelom diploma, medalja i zahvalnica. Na početku ove svečanosti nazočne je u prepunoj dvorani uime organizacijskog odbora festivala te MCI-ja i hotela Park, suorganizatora ove gastronomske manifestacije, pozdravio Darko Košavić.
Festivalski žiri imao je pune ruke posla, valjalo je između 120 kuhara iz više zemalja u širem okruženju izabrati najuspješnije u spravljanju slastica, nacionalnih jela na moderan način, jela od ribe i restoranskih deserta.
U žiriju, kojim je predsjedao Teofil Šimić, izbornik kulinarske reprezentacije BiH, bio je i Stevo Karapandža, doajen svjetske gastronomske scene, koji se u suradnji s Oliverom Mlakarom i glumcem Ivom Serdarom proslavio u emisiji zagrebačke televizije “Male tajne velikih majstora kuhinje”.
- Nakon 25 godina života i rada u Švicarskoj, skrasio sam se u Lovranu. Rado se odazovem na ovakve gastronomske manifestacije na kojima znam sresti i Olivera Mlakara. Ovaj gastronomski festival u hotelu Park odlično je organiziran, a posebno me veseli to što mladi pokazuju volje i smisla za kulinarstvo.
Smisao ovakvih manifestacija i jest u tome da se mladi kuhari mogu iskazati na najljepši način, kaže Stevo Karapandža kojemu je dodijeljena posebna plaketa, kao i Miljenku Mići Crnjcu za doprinos u organizaciji ovog festivala. Među nagrađenima je Herceg Etno selo i Mljekara Livno, proizvođač poznatog livanjskog sira.
Ukupni pobjednik 5. međunarodnog Gastronomy Festivala “BH Dukat - Okusi Hercegovine” je kuharska ekipa Makedonije, drugo mjesto osvojili su kuhari iz BiH, a treće je pripalo rumunjskim majstorima kuhinje.
Mnoštvo nazočnih u dvorani hotela Park pljeskom je nagradilo članove HKUD-a “Brda” iz Izbična, koji su oduševili svojom izvedbom hercegovačkih tradicijskih plesova i napjeva, a za veselo raspoloženje, uz delicije hotela Park i zlatne kapi, pobrinula se skupina Noćni let.
Slavo Bago, nekadašnji direktor Turističko-ugostiteljske škole u Mostaru, reče da ga posebno veseli to što su na ovom gastronomskom festivalu sudjelovali i učenici srednjih ugostiteljskih škola iz šireg okruženja.
- Na mladima i kuhinja ostaje, reče Bago, dodavši kako su mediji posljednjih godina dali veliki doprinos razvoju gastronomije.•