Ako se cijeli svijet slaže da je torta najbolja na svijetu, onda nema razloga da je ne pripremimo danas!
Potrebni sastojci:
- 250 g maslaca, omekšalog
- 200 g tamne čokolade nasjeckane na komadiće od 2 cm
- 1½ žlica instant kave, rastopljene u 300 ml tople vode
- 250 g šećera
- 2 velika jaja, lagano tučena
- 2 žlice ekstrakta vanilije
- 240 grama brašna
- ½ praška za pecivo
- 30 g kakao praha + žličica za ukras
- ¼ žlice soli
Čokoladni preljev:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice sirupa ili meda
- 3 žlice maslaca
Za kremu od mascarponea i cimeta
- 375 ml vrhnja za šlag
- 190 g mascarpone sira
- Sjemenke jedne vanilije
- 2 žlice instant kave
- ¾ žlice cimeta
- 1 1/3 žlice šećera u prahu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva te namastite i stavite papir za pečenje
- Maslac, čokoladu i kavu stavite u posudu i miješajte dok se sve ne poveže. Dodajte šećer i miješate. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije i sve dobro povežite miješanjem.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo, kako i sol i posebni posudu, pomiješajte te dodajte u mješavinu s maslacem.
- Smjesu stavite u posudu za pečenje i pecite 1 sat, izvadite i ostavite da se hladi 20 minuta.
Čokoladni preljev pripremite tako da stavite čokoladu u procesor za hranu i usitnite je. Kombinirajte sirup ili med u maloj tavi nad vatrom uz vrhnje za šlag. Kad se pojave mjehurići, maknite na stranu. Na čokoladu koja se još nalazi u procesoru za hranu dodajte ovu smjesu i dok se miješa dodajte maslac. Sve se mora dobro povezati.
Smjesu prebacite u posudu i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite da se sve malo stvrdne. Ako želite da krema bude tvrda ostavite je 2 sata na sobnoj temperaturi, a ako želite preliti tortu tekućom kremom, možete koristiti odmah.
Kremu od cimeta i mascarponea pripremite tako da sve sastojke stavite u posudu i miješate električnim mikserom par minuta.
Tortu izvadite na pladanj za posluživanje te premažite čokoladnom glazurom. Izrežite na šnite, stavite na tanjure i poslužite uz kremu od mascarponea.
Dobar tek!