Brownie, mekani čokoladni kolač koji sve osvaja svojim slatkim okusom koji se topi u ustima. Dolazi u različiti varijantama, može se kombinirati s čokoladom, vanilijom, bobičastim voće, orašastim plodovim...
Tajna savršenog browniea je u korištenju kvalitetne otopljene čokolade i kakaa u prahu te korištenju maslaca umjesto ulja. Na stranici Recipetineats pronašli smo recept za originalni brownie kolač koji će vas sigurno oduševiti, piše Skuhaj.hr.
Brownie možete čuvati do 4 dana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili ih možete zamrznuti na 3 mjeseca.
Sastojci:
200 g maslaca
200 g komadića tamne čokolade
175 g smeđeg šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
75 g glatkog brašna
30 g kakaa u prahu
prstohvat soli
180 g tamne čokolade u bloku
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Kvadratno kalup od 20 cm pouljite i obložite papirom za pečenje.
- Stavite maslac i komadiće čokolade da se otope na pari, miješajte dok se postane glatko.
- Dodajte šećer i vaniliju, promiješajte, zatim dodajte jaja i dobro izmiješajte dok ne postane glatko. Dodajte brašno, kakao i sol te miješajte dok ne postane kompaktno. Umiješajte nasjeckanu čokoladu, izlijte smjesu u pleh.
- Pecite 32 minute, izvdaite da se odmori 10 minuta, pa ga izvadite iz posude. Pričekajte 20 minuta prije rezanja.
- Poslužite uz kuglicu sladoleda od vaniliije, dok je još toplo.