Provjereni recept

Najsočniji čupavci - omiljeni desert za svaku priliku

Najsočniji čupavci - omiljeni desert za svaku priliku
08.01.2023.
u 14:21
Pogledaj originalni članak

Provjereni recept na žlice za domaće čupavce s kokosom i čokoladom koji uvijek uspijeva!

Čupavce jedemo kad god ih se zaželimo, ali osobito tijekom blagdana. Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i hrskavi kokos kombinacija su kojoj je teško odoljeti. Upravo je zato ovo idealan kolač za cijelu obitelj - za svaku priliku. 

O čupavcima ne treba puno pričati, već treba uzeti vagu, mikser i odvojiti malo vremena za pripremu. U nastavku ti donosimo jednostavan recept u kojem se sve mjeri na žlice, koji će ti uštedjeti vrijeme! Čupavci pripremljeni po našem receptu savršeno su sočni, mekani i ukusni, svakako ih isprobaj!

Sastojci za čupavce

Popis sastojaka za izradu čupavaca zaista je kratak. Za pripremu biskvita trebat će ti jaja, šećer, maslac, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Čokoladnu glazuru pripremi od kvalitetne tamne čokolade (ili čokolade za kuhanje), maslaca i mlijeka. Uz navedeno, trebat će ti i mljeveni kokos u koji ćeš uvaljati omiljene sočne kolače. 

 Domaći čupavci, foto: Shutterstock

Koliko čupavci mogu stajati? 

Čupavci napravljeni po ovom receptu se jako dobro drže jer glazura pomaže da biskvit iznutra ostane vlažan i sočan. Budući da je u glazuri čokolada, premaz će se sa stajanjem u hladnjaku malo stvrdnuti, ali i dalje će biti jednako ukusan. Čupavce možeš čuvati u hladnjaku dobro pokrivene poklopcem ili plastičnom folijom do tri dana. 

Gdje su nastali čupavci? 

Iako je većina nas bila uvjerena kako su popularni čupavci izmišljeni u Europi, zapravo su s drugog kraja svijeta - iz australskog Brisbanea! Naime, kao što se i kod nas rade kada nam ostane čokolade za kuhanje i kokosa, vjerovali ili ne, tako su i nastali.

Priča se kako su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte s vanilijom, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Ostalo je povijest! 

 Čupavci se brzo pripremaju i za njih treba samo nekoliko osnovnih sastojaka foto: Lidija Lončarić

Čupavci - najbolji recept

Sastojci - za biskvit: 

 

  • 3 jaja
  • 10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
  • 13 jušnih žlica ulja (180 ml)
  • 16 jušnih žlica glatkog brašna (300 g)
  • 120 ml mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice kokosa u prahu

Sastojci - za čokoladni preljev: 

  • 150 g tamne čokolade 
  • 200 ml mlijeka 
  • 150 g maslaca
  • 200 g kokosa, za valjanje

 Najsočniji čupavci, foto: Shutterstock

Priprema: 

  1. Izmiksaj šećer i maslac u pjenastu smjesu pa dodaj jaja i mlijeko.  
  2. Prosij brašno i prašak za pecivo pa uspi u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješaj drvenom žlicom ili špatulom. 
  3. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, četvrtasti lim (otprilike 25x35 cm) obloži papirom za pečenje pa prelij smjesu. 
  4. Peci otprilike pola sata i testiraj čačkalicom je li biskvit gotov. Ako izađe čista, biskvit je gotov.
  5. Biskvit ohladi pa ga nareži na kocke. Rastopi čokoladu na pari s maslacem i mlijekom. 
  6. Umoči biskvit u čokoladu, uvaljaj u kokos i posloži na čisti papir za pečenje i pusti da odstoje neko vrijeme. 
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.