Nutricionisti preporučuju varijantu s okusom jabuke i cimeta, posebno dobru za poticanje probave i jačanje antioksidativnog djelovanja. Možete napraviti odlične vode s okusom (detox vode) koristeći različito voće i povrće.
Ovi napici se pripremaju jednostavno i brzo te iskorištavaju blagodati aktivnih sastojaka voća i povrća, što im omogućava različite učinke poput osvježavanja, poticanja drenaže ili detoksikacije, piše Novi List.
Za pripremu detox vode od jabuke i cimeta:
U vrč ulijte hladnu vodu (obično 1 litru) i dodajte 1 štapić cimeta i 1 ili 2 jabuke.
Prije nego ih stavite u vodu, jabuke je bolje lagano zgnječiti kako bi se bolje oslobodile hranjivih tvari.
Stavite vrč u hladnjak na najmanje 4-5 sati (možete i duže ako želite intenzivniji okus).
Pijte vodu izravno s komadima jabuke ili je filtrirajte prije konzumacije.
Svojstva vode s okusom jabuke i cimeta:
Jabuka sadrži antioksidanse, fitosterole i pektin, vlakno topivo u vodi koje potiče probavu i smanjuje razinu kolesterola u krvi.
Cimet je snažan prirodni antioksidans koji potiče cirkulaciju krvi i pomaže u smanjenju kolesterola. Također ima antibakterijska, antiseptička, stimulirajuća i probavna svojstva.