Kupovne paste za zube imaju mali miljun aditiva i mislimo da nam ništa neće biti od njih, a zapravo se njima trujemo svaki dan, piše Net.hr.
Umjetne boje, triklosan, flour i ostale abrazivne sasotjke definitivno ne želite u vašim zubima ako ih možete čistiti na prirodan način, zar ne? Sjetite se samo onih mnogih plemena koji žive jednostavnim životom, ali svejedno imaju blistave i zdrave zube jer žvaču biljke koje ubijaju bakterije, poliraju zube i osiguravaju svjež dah.
Iako stručnjaci ni sami nisu sigurni jestu li kupovne paste za zube toliko štetne ili ne, sve više ljudi se okreće prirodnim varijantama pa zašto ne biste i vi? Evo nekoliko jednostavnih recepata za domaću zubnu pastu.
Pasta s glinom
1 dl filtrirane vode
150 g gline za unutrašnju upotrebu
2 žlice kalcija ili magnezija u prahu
3 žlice kokosovog ulja
1/4 žličice nerafinirane morske soli
1/4 žličice sode bikarbone
10 kapi eteričnog ulja peperminta
1/4 žličice stevije u prahu
Sve sastojke stavite u staklenu ili plastičnu zdjelu te ih dobro promiješajte i ostavite da miruju oko pola sata. Opet ih dobro promiješajte i presipajte u staklenku koju čuvajte na hlandom i tamnom mjestu. Pasta traje najdulje tri mjeseca.
Pasta s kokosovim uljem
2 žlice ekstradjevičanskog kokosovog ulja
2 žlice sode bikarbone
1 žličica kurkume
ekstrakt peperminta
Pomiješajte kokosovo ulje i sodu bikarbonu te po želji dodajte 10-15 kapi paperminta. Zatim dodajte kurkumu u prahu te sve miješajte plastičnom ili drvenom žlicom dok smjesa nije ujednačena. Pastu čuvajte u staklenci na tamnom i hladnom mjestu.
Pasta s uljem čajevca
2 žlice gline za unutrašnju upotrebu
3-4 žlice destilirane vode
5 kapi tekuće stevije
4 kapi eteričnog ulja čajevca
10-15 kapi eteričnog ulja peprminta ili limuna
prstohvat samljevene morske soli
Glinu i vodu stavite u staklenu ili plastičnu posudu i miješajte drvenom ili plastičnom žlicom. Dodajte čajevac i eterično ulje. Sve dobro promiješajte, a zatim dodajte sol. Miješajte nekoliko minuta te pastu prebacite u staklenku koju također čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.