Bihaćka podružnica HKD „Napredak“ prigodno proslavila Napretkov patron 5. srpnja

Napretkovci prošetali starom gradskom jezgrom i fotografirali se na platou zvonika porušene crkve sv. Ante Padovanskoga

Napretkovci prošetali starom gradskom jezgrom i fotografirali se na platou zvonika porušene crkve sv. Ante Padovanskoga
07.07.2024.
u 14:44
Pogledaj originalni članak

I članovi bihaćke podružnice HKD „Napredak“ predvođeni predsjednikom Zdravkom Ivanekom, na poziv i preporuku predsjednika središnjice Hrvatskoga kulturnog društva „Napredak“ u Sarajevu, dr. sc. Nikole Čiče, šetnjom gradskim ulicama do stare gradske jezgre i fotografiranjem sa zastavom Napretka ispred zvonika u Drugom svjetskom ratu porušene crkve Sv. Ante Padovanskoga u Bihaću te druženjem u Kulturnom centru,  prigodno su obilježili 5. srpnja – Dan HKD „Napredak“.

Blagdan je to Svetih Ćirila i Metoda. Hrvatsko kulturno društvo Napredak izabralo je ove slavenske apostole za svoje zaštitnike i 5. srpnja svake godine slavi se kao dan Napretka. Stoga je predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča pozvao sve podružnice, udruge i članove HKD Napredak da prigodnim programom obilježe proslavu Napretkova patrona.

Kako to i priliči, ovaj dan i u Bihaću je bio posvećen članovima i njihovoj međusobnoj povezanosti kojeg su iskoristili za druženje i podsjećanje na sve dosad upriličene aktivnosti na njegovanju tradicije i kulture hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Zdravko Ivanek, predsjednik bihaćke podružnice HKD „Napredak“ uskoro će svojim sugrađanima predstaviti autorsku knjigu tekstova i notnih zapisa klasične glazbe naziva „Koliki Čovjek“ koja će biti tiskana pod pokroviteljstvom središnjice HKD „Napredak“ Sarajevo. Recenzentica knjige je profesorica Margareta Vidmar iz Zagreba, mag. rehab. edu a izdavač je tipograf Almir Kurtović iz Bihaća. Kazališnom predstavom „Lojzekov san“ kao plesnom butoh predstavom nastalom kao posveta autorovom djedu, ali i svim  drugim odlascima voljenih mu osoba proteklih godina, a u kojoj glumi i Margareta Vidmar, Ivanek najavljuje u skorije vrijeme gostovanje ove predstave u Bihaću na Napretkovim večerima u kolovozu. Ovim Napretkova bihaćka podružnica uspostavlja suradnju s kulturnim institucijama grada Zagreba.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.