Žepački kraj ima sve preduvjete za proizvodnju visoko kvalitetnog vina, od dubokog i odmornog tla, do dovoljno vlage i sunca, tvrdi Vinko Zovko, vlasnik prve žepačke vinarije “Povratak” koja je javnosti predstavila žepačko vino “Primus”. Riječ je o stopostotnom domaćem proizvodu napravljenom od grožđa koje je ubrano u žepačkim vinogradima podignutim prije dvije godine. Vino “Primus” pravljeno je od mješavine sorti sivi pinot i muller-thurgau, te sadrži 13,3 posto alkohola. U poduzeću “Cromont”, gdje je postavljena mini-punionica, napunjeno je prvih 250 boca žepačkog vina “Primus” koje nisu planirane za tržište, već će biti podijeljene poslovnim partnerima i prijateljima poduzeća “Cromont” i vinarije “Povratak”. Posebno su dizajnirane etikete i izvršena zaštita imena. Prema riječima Zovke, ideja koja je nastala u razdoblju od 2011. do 2012., nakon provedene detaljne analize potreba tržišta za kvalitetnim vinom koje će biti pristupačno svakom pojedincu svojom kvalitetom i cijenom, počelo se s realizacijom najprije otvaranjem prodavaonice vina u Žepču, a onda i podizanjem zasada vinograda i osnivanjem Udruge vinogradara “Vitis” Žepče. Prvi vinogradi podignuti su u zaseoku Smajić kod Viništa, a nakon toga su se proširili na cijelo područje općine Žepče. Ukupno 9 proizvođača podiglo je svoje vinograde na površini od 12 ha, a u desetogodišnjem planu je predviđeno podizanje novih 1500 ha i uključivanje oko 700 obitelji koje mogu od svojih vinograda ostvariti neto dobit od 6000 eura godišnje po hektaru. Ove godine u planu je podizanje novih 8 hektara vinograda. Na ljeto bi se trebalo započeti s izgradnjom vinarije u mjestu Milišić. Vinarija će biti izgrađena po standardima EU. Već sada zapošljava 12 osoba koje su uključene u cjelokupni proces proizvodnje. U vinariji “Povratak” ponosno ističu da su sretni što imaju zaokruženu domaću proizvodnju koju s vremenom planiraju širiti i povećavati proizvodne kapacitete. Prvotna namjena širenja vinogradarstva u općini Žepče je osigurati uvjete za život od svoga rada za stanovnike, posebice mlade ove općine, a nakon toga i ostvariti dobar ekonomski aspekt proizvodnje. Već nakon tri do četiri godine, kada pristignu prvi plodovi, počinje otplata investicije koja u početku ulaganja iznosi oko 12.000 eura po ha. Puni rod vinograda je 40 godina, kada se ostvaruje stalni prihod. Kapacitet žepačke vinarije u punom pogonu bit će 30 milijuna litara vina odnosno 7000 boca dnevno koje će se uglavnom plasirati na talijansko tržište. Tržištu će se, uz domaće vino, ponuditi i talijansko kvalitetno vino po pristupačnim cijenama, ponajprije zahvaljujući manjim troškovima prijevoza, pakiranja, marži u BiH u odnosu na Italiju, ali i samoj namjeri vinarije da vino zadovoljavajuće kvalitete bude pristupačno domaćim kupcima. Cijena vina punjenog u punionici vinarije “Povratak” kretat će se od 4,20 do 4,50 KM po boci. Prema riječima Vinka Zovke, još uvijek vlada nepovjerenje među žepačkim stanovništvom koje je naviknuto proizvoditi kvalitetne rakije i voćne likere, ali ne i vino.
Vinarstvo