S turističkom sezonom uskoro počinje i ona avanturistička, s tim da je avantura u tome da se ode na Jadran i ostane ‘neoguljen’ od mnogih tamošnjih ugostitelja i trgovaca.
O tome kako i koliko ugostitelji ‘deru’ goste, piše Slobodna Dalmacija koja je napravila kratki đir po jadranskim restoranima.
Zarađuju i do 300 posto više od vrijednosti
Spominju se restorani na obali – od Rovinja preko Opatije, Zadra i Splita pa do Dubrovnika – koji varaju goste tako da im u jelovniku nude lignje, a na tanjur serviraju lignjune, naplate škarpinu, a serviraju kokota, zelenu salatu naplate 60 kuna, a miješano meso 150 kuna. Naišli su reporteri na dva pržena jaja s malo šunke za 110 kuna, najobičniju pizzu za 90 kuna, pa običnu salatu s tunom za 115 kuna te porciju miješanog (uglavnom svinjskog) mesa za 120 do 150 kuna, prenosi net.hr.
A o kapučinu za 35 kuna, “nesici” za 40 kuna ili 2 decilitra točenog piva za 18 kuna da se i ne govori! Takve su, naime, cijene u mnogim restoranima, pizzerijama, gostionicama, kafićima, slastičarnicama čiji vlasnici zarađuju i do 300 posto više od vrijednosti te hrane i pića.
Uoči sezone potiho digli cijene i do 50 posto
Slobodna Dalmacija piše kako je dio domaćih ugostitelja posljednjih mjesec dana potiho podigao cijene od 15 do 50 posto jer povećanje cijena ne zahtijeva nikakvu prethodnu suglasnost.
“Poslala sam svoje goste iz apartmana na večeru u osrednji restoran u središtu Splita i ljudi su mi se vratili u šoku. Obična zelena salata im je naplaćena 60 kuna, a čaša otvorenog “vina kuće” po 35 kuna”, kaže jedna iznajmljivačica soba iz Splita.
Inspektori ne mogu ništa ugostiteljima jer je sve naplaćeno prema cjeniku, a ovi sami odlučuju o izmjenama cijena svojih usluga.
Šok za gosta: