UO BHRT-a i generalni direktor:

Natječaj za ravnatelja BH Radija 1 potpuno legalan

Natječaj za ravnatelja BH Radija 1 potpuno legalan
07.05.2022.
u 16:59
Pogledaj originalni članak

UO BHRT-a i generalni ravnatelj ove medijske kuće obratili su se javnosti povodom raspisivanja Javnog oglasa za poziciju ravnatelja Odjela, Radija Bosne i Hercegovine (BHR1), i objave netočnih informacija u pojedinim medijima kako je riječ o „ilegalnom natječaju“  koji je raspisao generalni ravnatelj bez Odluke Upravnog odbora.

Obraćanje prenosimo u cijelosti: 

U ovoj kampanji, još jednoj protiv BHRT-a koju vodi gđa Pejka Medić, kao ključni argument navodi se  tvrdnja ravnateljice BHR1 da raspisivanju javnog oglasa za popunu pozicije ravnatelja BHT1 nije prethodila Odluka Upravnog odbora.

Ovdje je riječ o nepoznavanju zakonske i statutarne materije po kojoj radi BHRT (čije je poznavanje, po sklopljenom ugovoru o radu sa BHRT-om, obaveza gđe Medić, aktualne ravnateljice BH Radija 1) i gruboj politizaciji redobite procedure koja je u potpunosti zasnovana na zakonu i općim aktima BHRT-a.

Raspivanje oglasa za popunu pozicije ravnatelja Odjela – ravnatelja BHR1, učinjeno je po važećim općim aktima, s obzirom na to da aktualnoj ravnateljici BHR1 istječe mandat 12.06.2022. i da je BHRT u obavezi pokrenuti postuap za imenovanje ravnatelja BH Radija 1 na vrijeme (raspisati Oglas, formirati Komisiju, obaviti razgovore s kandidatima, predložiti Upravnom odboru listu najuspješnijih kandidata i na koncu, imenovati ravnatelja).

Prema Zakonu o javnom radiotelevizijskom servisu Bosne i Hercegovine, Radioteleviziji BiH - BHRT  (Sl.glasnik BiH, 78/05) imenovanje najodgovornijih rukovodnih pozicija isključiva je nadležnost generalnog ravnatelja.

U članu 32. alineja 3. doslovno piše: „Generalni ravnatelj imenuje rukovodno osoblje u skladu sa najvišim profesionalnim standardima i na način propisan Statutom“.

Ni Zakon, a ni Statut, niti bilo koji drugi opći akt BHRT-a ne propisuju nikakvu nadležnost Upravnog odbora u proceduri izbora rukovodnog osoblja. Upravni odbor nadležan je jedino za izbor i imenovanje generalnog ravnatelja (član 29. tačka g.)

Za raspisivanje javnog oglasa za popunu bilo kojeg radnog mjesta (rukovodno osoblje) nije potrebna odluka Upravnog odbora. To je isključivo nadležnost generalnog ravnatelja.

Statut je u članu 48. propisao sudjelovanje u postupku Upravnog odbora samo kod imenovanja generalnog ravnatelja: „Generalni ravnatelj imenuje se na osnovu javnog natječaja i prema postupku koji je utvrđen Odlukom Upravnog odbora“.

Da zaključimo, raspisivanje javnog oglasa, izbor i imenovanje ravnatelja Odjela Radija i Televizije, rukovoditelja glazbene  produkcije i urednika programa (ukupno osam pozicija) jeste isključiva nadležnost generalnog ravnatelja.

Upravni odbor po Zakonu o BHRT-u daje prethodnu suglanost za imenovanje, a da bi odluka bila punovažna u skladu sa članom 29. točka h. potrebna su tri (3) glasa članova UO. Statut BHRT-a je proširio ovu odredbu na način da od generalnog ravnatelja traži da Upravnom odboru predloži tri kandidata za funkciju ravnatelja Odjela.

Pozivanje na analogiju iz dva ranija slučaja po kojima je Upravni odbor naložio raspisivanje javnog oglasa za izbor i imenovanje ravnatelja Odjela Televizije, u slučaju raspisivanja javnog oglasa za ravnatelja Radija ne može služiti kao argument.

Javnost treba znati da, kod pozicije ravnatelja Televizije u tim slučajevima nije došlo do isteka mandata, nego je ta pozicija radi ranijeg prekida mandata bila upražnjena u dužem periodu, pa su tu funkciju obavljali pojedini urednici BHT1 po „ovlaštenju generalnog ravnatelja” zbog čega je Upravni odbor tražio da se postupak ubrza i raspiše javni oglas kako bi ovu funkciju obavljala osoba u punom kapacitetu.

Aktualna objava javnog oglasa za popunu pozicije ravnatelja Odjela - BHR1 u skladu je sa Zakonom i Statutom i ovlaštenjima generalnog ravnatelja BHRT-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.