Postoje recepti za čokoladni mousse i recept za pravi čokoladni mousse napisao je poznati francuski slastičar Christophe Michalak na svom Instagram profilu i otkrio recept koji je usavršavao godinama. Sve što trebate je pažljivo izmjeriti sastojke, pratiti jednostavne korake pripreme i sačekati nekoliko sati da se ohladi, a to će, vjerujemo, biti najteži dio
Potrebni sastojci
150 g vrhnja za šlag
75 g mlijeka
180 g tamne čokolade (minimalno 70% kakaa)
75 g mliječne čokolade (40% kakaa)
3 svježih jaja
20 g šećera (caster)
Priprema
Za ovaj recept trebat ćete samljeti obični (kristalni) šećer. Caster šećer je nešto između kristal šećera i šećera u prahu, a ne nalazimo ga na policama naših trgovina. No bez problema ga možete napraviti sami; ubacite kristal šećer u multipraktik ili mlinac za kavu na nekoliko sekundi i dobit ćete malo finiji, caster šećer.
U manjem loncu zagrijte mlijeko i vrhnje za šlag, no pazite da ne provre.Maknite lonac s vatre i dodajte u njega nasjeckanu čokoladu te dobro izmiješajte pjenjačom. Zatim dodajte tri žumanjka i dobro izmiksajte.
U posebnoj zdjeli istucite tri bjelanjka sa šećerom, a kad dobijete čvrstu pjenu umiješajte je direktno u smjesu s čokoladom i jajima. U smjesi ne smije biti vidljiva pjena od bjelanjka, već ona treba biti homogena i savršena.
Dobiveni mousse rasporedite u zdjelice i pokrijete prozirnom folijom te stavite u hladnjak najmanje na tri sata.
Prije posluživanja ukrasite mousse komadićima naribane čokolade po izboru.