Enormna poskupljenja

Nekad sitne dječje radosti, poput čokolade, meda ili džema, postale su luksuz

Nekad sitne dječje radosti, poput čokolade, meda ili džema, postale su luksuz
27.10.2024.
u 07:35
U BiH su na snazi poskupljenja gotovo svih roba i usluga, a građane najviše brinu skokovi cijena hrane
Pogledaj originalni članak

Cijene prehrambenih proizvoda u 2023. godini u BiH iznosile su 85 posto od prosjeka Europske unije, pokazuju podaci Eurostata, ureda EU-a zaduženog za statistiku.

Kako se navodi u konačnim podacima ove statističke institucije u okviru projekta “Paritet kupovne moći”, razina cijena hrane i bezalkoholnih pića u prošloj godini u BiH iznosila je 85 posto od prosjeka EU-a. U BiH razina cijena je 58 posto od europskog prosjeka, dok su nam plaće daleko od onih europskih.

U BiH su na snazi poskupljenja gotovo svih roba i usluga, a građane najviše brinu skokovi cijena hrane. Iako nije riječ o osnovnoj namirnici, mnogi su razočarani i poskupljenjem čokolade, čije su cijene unatrag samo nekoliko godina eksplodirale. Prema službenoj statistici, kilogram mliječne čokolade u RS-u u kolovozu je u prosjeku koštao čak 25 KM. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, riječ je o poskupljenju od 5 KM. Čokolada je za godinu dana poskupjela za 35,3 posto.

Nažalost, i sitne dječje radosti postale su luksuz. Podsjetimo, kod nas su cijene posebno porasle od početka 2022. godine, nakon izbijanja rusko-ukrajinske krize. U kolovozu 2021. godine, kilogram mliječne čokolade koštao je 15,50 KM.

Za samo tri godine ova je poslastica poskupjela za gotovo 10 KM. U istom razdoblju skočile su i cijene meda i džema. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kilogram džema u kolovozu 2021. koštao je 5 KM, dok je u kolovozu ove godine cijena porasla na 9 KM. Med je u prosjeku s 17,40 KM poskupio na 20 KM.

Cijene čokolada već u rujnu ponovno su značajno skočile. Razlog je navodno povećanje cijene kakaa na svjetskom tržištu, no nevjerojatno je da je za čokoladu sada potrebno izdvojiti više od 9 KM. Čokolada od 80 grama, koja je nekada koštala 1,80 KM, sada stoji između 2,40 KM i 3,60 KM – rast od 100 posto. Za čokoladu s rižom od 220 grama sada se traži 9,10 KM, a mliječna čokolada iste gramaže također košta 9,10 KM.

I cijene meda nastavit će rasti. Preuranjeno proljeće, zatim kiše i na kraju ekstremne suše ostavile su pčelare u BiH, osobito u Hercegovini, gotovo bez prinosa. Već sada neki pčelari prodaju kilogram meda za 30 KM.

Poskupljenja se tu ne zaustavljaju. Od početka rusko-ukrajinske krize kilogram mljevene kave poskupio je za više od 6 KM, što je povećanje od gotovo 50 posto. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kilogram mljevene kave u kolovozu 2021. koštao je 12,96 KM, dok je u kolovozu ove godine cijena porasla na 19,35 KM.

Porasle su i cijene kave u kafićima i restoranima. Prije tri godine, šalica kave koštala je 1,44 KM, dok je danas prosječna cijena u RS-u 2,15 KM – što je također povećanje od 50 posto.

Cijene brašna također će rasti, prema najavama za dodatnih 10 posto, što će dodatno opteretiti kućne proračune. Iako je godišnja stopa inflacije u kolovozu pala s 1,8 posto u srpnju na 1,3 posto, što je najniže od travnja 2021. godine, cijene proizvoda i usluga nastavljaju rasti.

Zbog dugotrajne ljetne suše i povećanog uvoza voća i povrća, cijene ovih proizvoda u BiH nastavit će rasti u nadolazećim mjesecima, što predstavlja dodatni udar na džepove građana.

Predstojeća zima mogla bi donijeti nove poteškoće većini građana, budući da se već sada naziru problemi s daljnjim rastom cijena. No, ono što najviše zabrinjava jest porast cijena hrane, koji će dodatno pogoršati ionako tešku situaciju za mnoge.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.