Ekonomistica Vedrana Pribičević opisala je za Slobodnu Dalmaciju da postoji više načina na koje se može uštedjeti na hrani, počevši od zamrzivanja hrane pa sve do čitanja deklaracija.
Prvo i osnovno- zamrzivač
U vrijeme globalne pandemije i koronakrize svima je u interesu uštedjeti koju kunu gdje god je to moguće pa tako i na hrani.
Pribičević, kao profesorica makroekonomije u Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, navodi da postoji mnogo načina na koje se može uspješno sačuvati novac.
Jedan od prvih savjeta je kupnja zamrzivača jer se tako, primjerice, meso može kupiti na akciji, razdijeliti u manje komadiće i potom spremiti u zamrzivača.
"Zamrzivač vam omogućava da i skuhanu hranu zamrznete, posebice ako joj je priprema dugotrajna. Velika većina kuhane hrane može se zamrznuti i tako možete uštedjeti na vremenu i činjenici da kuhate naveliko", pojašnjava Pribičević i dodaje da slaganje hrane na porcije u zamrzivaču može imati još jednu prednost, a to je da tako možete paziti na unos kalorija.
Izbjegavajte karticu
Jako je bitno čitati i deklaracije.
"Kupujete li, na primjer, pileću salamu za sendviče, pročitajte koliko ima proteina. Što je veći udio proteina, to je manji udio vode, dodataka soje i slično. Kod proizvoda za čišćenje, primjerice, čitajte koliko ima djelatne tvari u kojem proizvodu i onda to usporedite", kaže Pribičević.
Savjetuje i da se uvijek treba osvrnuti na cijenu proizvoda u kilogramima, a ne samo na postavljenu cijenu što omogućava usporedbu proizvoda različitih brendova pa i tako možete proći jeftinije.
"Još jedan način kako možete uštedjeti jest da ponekad idete u kupnju krajem radnog vremena, u svakom slučaju poslije 19 sati, ako ikako možete. Često je meso u supermarketima tada sniženo. Osobno mi se znalo nekoliko puta dogoditi da uspijem kupiti biftek za samo 50 kuna za kilogram", poručuje Pribičević i dodaje kako nije loše ni s vremena na vrijeme posjetiti diskonte gdje se često nađu izvanredne ponude na neke od proizvoda koje biste inače skuplje platili u supermarketima ili dućanima zdrave hrane.
Pribičević smatra i da treba izbjegavati svakodnevnu kupnju, već je bolje obavljati tjedni šoping. Isto tako, preporučljivo je i izbjegavati plaćanje karticom.