Nagradu je, kažu, lakše osvojiti nego obraniti, a Vinariji obitelji Škegro iz Radišića kod Ljubuškog uspijeva jedno i drugo. Čak pet godina za redom njihovo ulje osvaja zlato na NYIOOC-u, najvećem i najprestižnijem ocjenjivanju maslinovih ulja na svijetu, piše Večernji list BiH.
"Nagrada u New Yorku puno znači. To je satisfakcija za uloženi rad i odricanje. Priznanje meni, cijeloj obitelji, pa i regiji Hercegovini čiji smo dio. Priznanje potvrđuje da smo na dobrom putu", izjavio je Mirko Škegro (72) za američki Olive Oil Times, prenosi agroklub.com.
Ulje i vino
Mirko sa svojom obitelji, suprugom Mirjanom, kćeri Andreom, sinovima Barišom i Antom, posjeduje obiteljsku vinariju koja već 26 godina proizvodi visoko cijenjena vina od autohtonih sorti vinove loze kao što su žilavka, blatina, trnjak i orange. U posljednje je vrijeme sve poznatija i po ekstra djevičanskim maslinovim uljima.
"Ulje i vino su vječni brendovi, a loza i masline u simbiozi daju vrhunsku kvalitetu", kaže Mirko.
Oduvijek su se u Hercegovini uz rubove vinograda sadile masline i tu tradiciju obitelj nastavlja. Uz rubove i između plantaža vinograda zasadili su ukupno 600 stabala maslina od kojih je 100 na punom rodu. Najviše je autohtone sorte oblica.
Obiteljske plantaže nalaze se u brdima iznad Ljubuškog, u mjestu Radišići, na nadmorskoj visini od 132 do 312 m i samo 28,6 milja od obale Jadranskog mora gdje se miješaju sredozemna i kontinentalna klima.
Sorta oblica
"Oblica kod nas redovito rađa, otporna je i na bolesti, a plodovi daju ulju dodatnu kakvoću. Idealni su i za konzerviranje i konzumaciju", odgovara kritičarima koji u posljednje vrijeme zagovaraju napuštanje oblice i njezino precjepljivanje na druge, uglavnom introducirane sorte. Tajna je vrhunskog maslinova ulja i u berbi, preradi i čuvanju. Zahvaljujući kvaliteti i nagradama, za Škegrina ulja i vina nadaleko se pročulo. "Imali smo čast i zadovoljstvo ugostiti i bivšeg veleposlanika SAD-a u BiH Erica Nelsona i njegove suradnike", otkriva nam. Prezentirali su im svoje proizvode, vina i ulja, koja nastaju kao rezultat složnog obiteljskog rada. Razgovarali su i o razvoju ruralnog turizma i o brendiranju Hercegovine kao destinacije vrhunskih vina i ulja. Na tome je angažiran i dr. sc. Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar. "Idemo krupnim koracima naprijed", rekao je na nedavno održanom Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru Ivanković. Otkriva kako je u idućem srednjoročnom razdoblju cilj dosegnuti 1000 ha pod maslinama.