Pazimo da uvijek dobro operemo daske za rezanje, radnu površinu, sudoper, a ovo peremo rijetko ili nikada, piše Živim.
Bakterije koje uzrokuju bolesti poput salmonele nerijetko se kriju na vašim posudicama za začine. Znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers u New Brunswicku otkrili su da su bočice za začine mjesto za koje je najvjerojatnije da je kontaminirano salmonelom nakon pripreme hrane. U eksperimentu koji su proveli pokazalo se da je polovica posudica za začine bila kontaminirana nakon što su bile upotrijebljene pri kuhanju. Smatraju da je razlog tome što svi vodimo brigu o tome da nam posuđe i pribor za jelo budu čisti, a na posudice za začine zaboravljamo. A one lako postanu kontaminirane kad osoba dira piletinu, puretinu ili neku drugu kontaminiranu namirnicu i zatim posegne za začinom ne opravši prethodno ruke.
Jednostavno ne mislimo na bočice za začine: pazimo da uvijek dobro operemo daske za rezanje, radnu površinu, sudoper, posuđe pa čak i kantu za otpatke, a bočice za začine peremo rijetko ili nikada. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Food Protection, znanstvenici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od puretine. Neki su kuhali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama. Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu. U mljevenu puretinu prethodno je ubrizgana kemikalija koja djeluje slično kao što bi djelovala salmonela kad kontaminira neku površinu ili prostor.
Nakon kuhanja su iz kuhinja uzeti obrisci kako bi se provjerila prisutnost salmonele. Predmeti s daleko najvećom prevalencijom kontaminacije bile su upravo posudice za začine. U gotovo polovici, odnosno njih 48, otkrivena je kontaminacija. S druge strane, tek je nešto više od 20 posto dispenzera za deterdžent bilo kontaminirano, dok drugi predmeti nisu uopće bili kontaminirani. Dr. Donald Schaffner, jedan od autora studije, pojasnio je da mnoge osobe kad kuhaju u svojim domovima zaboravljaju prebrisati bočice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju ovo istraživanje je pokazalo da svaka posudica za začine koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može postati kontaminirana i toga bismo trebali postati svjesni dok kuhamo.
SIMPTOMI SALMONELE:
- mučnina
- povraćanje
- proljev
- bol u trbuhu
- groznica
- povišena temperatura
- glavobolja
- krv u stolici
NA ŠTO POSEBNO PAZITI:
- prljave ruke
- prljavi kuhinjski pribor
- prljavu radnu površinu
TREBA IZBJEGAVATI:
- nedovoljno termički obrađeno meso
- kolače sa sirovim jajima
- već kuhanu hranu koja dugo stoji izvan hladnjaka
- nekoliko puta podgrijavanu hranu