Mnogi restorani i kafići u Njemačkoj skraćuju radno vrijeme ili zatvaraju svoja vrata. Razlog: nedostatak radne snage. Strukovne udruge procjenjuju kako ugostiteljima i hotelijerima nedostaje više od 65 hiljada radnika. "Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja", priopćili su iz Udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga). Trenutno je na Uredima za zapošljavanje diljem Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No Dehoga polazi od dvostruko veće brojke. "Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju uredima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga poslati", kaže Sandra Warden koja je pri Dehogi zadužena za kretanja na tržištu rada. Najviše nade Dehoga polaže u prihvaćeni reformirani zakon o useljavanju koji će omogućiti lakše useljavanje iz zemalja izvan Europske unije, a računa se na mnoge iz BiH, i za radnike bez fakultetske diplome, ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbjeglice. U Dehogi smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši, ali se ne spominje povećanje plaća koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske. Kvalificirani kuhar mjesečno može računati s bruto plaćom od oko 2.600 eura (5.200 KM).
nedostatak radne snage
Njemačka ostaje bez ugostitelja, tražit će i radnike iz BiH
Trenutno je na Uredima za zapošljavanje diljem Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu