Davor Bunoza i Didier Reynders

Nova era pravosudne suradnje za BiH: Potpisan Sporazum s EUROJUST-om, jedan od ključnih uvjeta za početak pregovora s EU

28.10.2024.
u 20:18
Potpisivanjem navedenog sporazuma, Bosna i Hercegovina jača pravosudnu suradnju s državama EU, što olakšava borbu protiv organiziranog kriminala i prekograničnih prestupa
Pogledaj originalni članak

Ministar pravde BiH Davor Bunoza i povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders danas su potpisali međunarodni sporazum između Europske unije i Bosne i Hercegovine o suradnji između Agencije Europske unije za suradnju u kaznenom pravosuđu (EUROJUST) i tijela Bosne i Hercegovine nadležnih za pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima.

Navedeno je da Sporazum sa EUROJUST-om predstavlja jedan od ključnih uvjeta za dobivanje datuma početka pregovora s Europskom unijom.

Cilj EUROJUST-a je jačanje pravosudne suradnje između zemalja zapadnog Balkana i suradnje s državama članicama EU, posebno u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Potpisivanjem navedenog sporazuma, Bosna i Hercegovina jača pravosudnu suradnju s državama EU, što olakšava borbu protiv organiziranog kriminala i prekograničnih prestupa. Također, nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini omogućava se pristup obukama i stručna podrška, čime se unapređuje efikasnost pravosudnih institucija.

U kontekstu povećanih prijetnji sigurnosti ova suradnja i potpisivanje sporazuma postaje još važnija, omogućavajući efikasnije djelovanje i razmjenu informacija među pravosudnim institucijama.

Bosna i Hercegovina potpisivanjem sporazuma nastavlja započetu reforma bh. pravosuđa, kojim je ostvarila vidljiv i značajan napredak na svom europskom putu. Nadalje, taj značajan korak povećava međunarodni ugled Bosne i Hercegovine kao partnera u borbi protiv kriminala i predstavlja realizaciju dijela ambicioznog plana Ministarstva pravde BiH, priopćeno je iz te institucije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.