Usvojen nacrt Zakona

Novi zakon omogućit će točne podatke o nezaposlenima u FBiH i raspoloživosti radne snage

Novi zakon omogućit će točne podatke o nezaposlenima u FBiH i raspoloživosti radne snage
26.10.2024.
u 11:35
Pogledaj originalni članak

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike priopćilo je da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio nacrt Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih. Dodaju kako to predstavlja značajan korak prema preciznom evidentiranju nezaposlenih i stvarnoj raspoloživosti radne snage u Federaciji BiH.

Stanje u FBiH

U priopćenju Ministarstva podsjećaju da ovaj zakon nije dobio potrebnu podršku na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH u srpnju ove godine te da je bio vraćen Vladi Federacije BiH. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić naglasio je da je ovaj zakon od iznimne važnosti za ekonomski napredak i zadržavanje mladih ljudi u zemlji. Iz Ministarstva ističu kako se trenutačno, prema statističkim podacima, na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u Federaciji BiH nalazi više od 260.000 nezaposlenih osoba te da stvarno stanje pokazuje da samo jedna trećina, oko 70.000 ljudi, aktivno traži posao. - Preostale dvije trećine su neaktivni tražitelji posla koji su na evidencijama uglavnom zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje ili drugih socijalnih davanja, ne i u stvarnoj potrazi za poslom jer već negdje rade, vani ili u državi. Samim tim nadamo se da ćemo ovako utjecati upravo i na smanjenje takvih radnih angažmana, angažmana koji podrazumijevaju rad bez ugovora, što nije dobro ni za radnike koji tako nemaju nikakve sigurnosti niti za mirovinsko-invalidski sustav koji se crpi, a nema adekvatnog prihoda od poreza i doprinosa. To je poseban problem s kojim se moramo izboriti jer nećemo imati održiv mirovinski sustav ako se nastavi ovaj trend pada zaposlenosti i istodobnog povećanja broja korisnika mirovine. Na koncu, bez aktivnog zapošljavanja nećemo imati održiv sustav uopće - kazao je ministar Delić. Naglašavaju da će usvajanjem ovog zakona Federacija BiH prvi put imati točne podatke o nezaposlenima i stvarnoj raspoloživosti radne snage, kao što je već učinjeno u Republici Srpskoj gdje, prema njihovim evidencijama, ima svega 56.000 nezaposlenih. Dodaju da će ovaj zakon omogućiti i preciznije sagledavanje stvarnih potreba tržišta rada i unaprjeđenje politika i programa održivog zapošljavanja u Federaciji BiH.

Muke poslodavaca

Dok govorimo o odlascima ljudi, u isto vrijeme dva podatka su jako zanimljiva. Prvi je da je na zavodima za zapošljavanje u FBiH evidentirano 260.000 nezaposlenih, a drugi - bh. poslodavcima nedostaje 30.000 radnika. Zato potražuju radnike iz drugih zemalja. Prema neformalnim procjenama, na evidencijama nezaposlenih više od dvije trećine je onih koji ne traže posao, ali su na evidenciji radi ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje. Nekada su radnici u BiH bezuspješno tražili posao, a sada brojni poslodavci bezuspješno traže radnike. Stotine tisuća njih otišlo je izvan zemlje. Dok poslodavci traže liberalizaciju uvoza strane radne snage, u isto vrijeme preko granice odlazi domaća kvalificirana radna snaga. Nažalost, veliki broj njih još uvijek ne shvaća da radnike treba cijeniti, a prije svega, pošteno platiti. Još uvijek nude uvjete nedostojne čovjeka, ali sad je stanje znatno drugačije – na te uvjete radnici ne žele pristati. Poslodavci moraju biti svjesni da je zadovoljan zaposlenik najbolji zaposlenik i samo kao takav može dati najbolje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.