TESTIRANO 419 UZORAKA

Novih 35 slučajeva koronavirusa u RS

Novih 35 slučajeva koronavirusa u RS
27.04.2020.
u 09:30
Pogledaj originalni članak

Od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 419 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 35 osoba u Republici Srpskoj.

Prema mjestu prebivališta, 22 osobe su iz Banje Luke, četiri iz Bosasnke Gradiške, po dvije osobe su iz Laktaša, Kozarske Dubice i Doboja i po jedna osoba iz Dervente, Kotor Varoši i Kneževa.

Riječ je o 16 žena i 19 muškaraca. Sedam žena su srednje životne dobi, tri su mlađe i šest žena je starije životne dobi. Četiri muškarca su mlađe životne dobi, deset srednje i pet muškarca su starije životne dobi. Jedanaest osoba je hospitalizovano, dok će ostali biti izolirani u skladu sa procedurom. Dvadeset osoba nije moglo navesti kontakt sa pozitivnom osobom, dok su ostale osobe imale kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Zaraženo još 5 zdravstvenih radnika

Među potvrđenim slučajevima je i pet zdravstvenih radnika (jedan doktor medicine i dvije medicinske sestre u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i dvije medicinske sestre u Bolnici u Doboju).

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 70 zdravstvenih radnika iz Banje Luke, Doboja i Bosanske Gradiške kao i 36 osoba koje rade ili borave u domovima za starije osobe i svi rezultati testa su negativni. 

Testirano je i 19 radnika u marketima iz Banje Luke, Čelinca, Gradiške i Teslića čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 60 osoba iz lokalnih karantena ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno je 706 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 26 osoba, a oporavilo se 357 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi koronavirus  (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 11.384 testiranja. 

Pod nadzorom 3133 osobe

U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječi 108 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa. Na Odjeljenju Covid-19 hospitalizirana su 48 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji četiri pacijenta.

Kod četiri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu kirurgije (stara lokacija UKC) je 11 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 39 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je pet pacijenata, u Općoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu četiri, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru pet pacijenta, u Bolnici Zvornik je jedan pacijent i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus, a nemaju simptome Covida-19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 65 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 32, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik tri osobe.

U RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.133 osobe, a nadzor je završen kod 22.150 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tijekom 24 sata ušlo ukupno je ukupno 80 osoba, 100 osoba je izašlo iz karatina i upućena u lokalne karantine u općinama, a trenutno se u karantenama na sedam graničnih prelaza nalaze četiri osobe.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.