Budite zdravi

Novo istraživanje: Ovo je hrana koja smanjuje rizik od masne jetre

Novo istraživanje: Ovo je hrana koja smanjuje rizik od masne jetre
10.06.2022.
u 08:33
Pogledaj originalni članak

Ako želite održavati svoju jetru u izvrsnom stanju, što je važan čimbenik kada je riječ o dugom i zdravom životu, možda biste željeli usvojiti određenu prehranu i uključiti određeni dodatak u svoju rutinu. Povrh toga, možda biste trebali biti sigurni da jedete namirnice od cjelovitih žitarica koje zapravo mogu smanjiti rizik od razvoja masne jetre.

 

U novim nalazima koje je objavio Clinical Nutrition, istraživači su pregledali 14.968 sudionika – od kojih su 42,2% bili muškarci i svi su bili stanovnici Tianjina u Kini – te su ispunili upitnike vezane za njihovu tipičnu prehranu.

Nakon razdoblja koje se kretalo od jedne do šest godina, istraživači su ponovno pogledali zdravlje onih koji nisu imali probleme kao što su rak, kardiovaskularne bolesti ili bolesti jetre uključujući alkoholnu masnu bolest jetre i bezalkoholnu masnu bolest bolest jetre (NAFLD). Otkrili su da oni koji su redovito jeli hranu od cjelovitih žitarica imali manje šanse za razvoj nealkoholne bolesti masne jetre.

“Rezultati naše prospektivne studije pokazali su da je veća potrošnja cjelovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom od NAFLD-a kod odraslih Kineza”, potvrdili su autori studije. Osim toga, “puno zrno pridonosi nizu korisnih hranjivih tvari i smatra se da igra ulogu u prevenciji kroničnih bolesti.”

Doista, cjelovite žitarice se mogu pohvaliti “potpunim paketom” hranjivih tvari za tijelo, prema Harvard T.H. Chan školi javnog zdravlja. Osim toga, brojne studije su pokazale da cjelovite žitarice mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka, a istovremeno poboljšavaju zdravlje probavnog sustava, piše portal Eatthis.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.