Izraelski znanstvenici otkrili su upečatljive razlike u riziku od ozbiljnog razboljenja od covida-19 kada su uspoređivali pacijente koji su imali dovoljnu razinu vitamina D prije nego što su se zarazili s onima koji nisu.
Studija objavljena u časopisu PLOS One otkrila je da je oko polovica ljudi kojima je nedostajao vitamin D, prije nego što su dobili covid-19, razvili tešku bolest u usporedbi s manje od 10 posto ljudi koji su imali dovoljan nivo vitamina u krvi, prenosi Science alert.
Znamo da je vitamin D od velikog značaja za zdravlje kostiju, ali njegova uloga u zaštiti od teškog covida-19 je manje poznata. Najnovije istraživanje je prvo koje je ispitalo razine vitamina D kod pojedinaca prije nego što su se zarazili covidom-19, rekli su autori studije.
“Otkrili smo da je nevjerojatno i zapanjujuće vidjeti razliku u riziku da osoba teško oboli kada joj nedostaje vitamin D u odnosu na situaciju kada osoba ima dovoljnu razinu ovog vitamina”, kažu autori studije, prenosi N1.
Autori su rekli da rezultati ukazuju na to da vitamin D pomaže u jačanju imunološkog sustava da se nosi s virusima koji napadaju respiratorni sustav. “Ovo je podjednako relevantno za omikron kao i za prethodne sojeve”, rekli su.
Istraživanje ne dokazuje da vitamin D štiti od covida-19 i nije zeleno svjetlo za izbjegavanje cjepiva i uzimanje vitamina. Cjepiva smanjuju rizik od hospitalizacije zbog omikrona, posebno nakon booster doze, do 90 posto, prema britanskoj agenciji za zdravstvenu sigurnost, prenosi Index.hr.
Većina vitamina D dolazi od direktnog izlaganja kože sunčevoj svjetlosti. Također se nalazi u hrani kao što su masna riba, gljive i žumanjci, kao i suplementima.