Mostar

Obavijest za poljoprivredne proizvođače, vinogradare

Obavijest za poljoprivredne proizvođače, vinogradare
14.03.2016.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Iz Federalnog agro-mediteranskog zavoda u Mostaru dali su obavijest za poljoprivredne proizvođače, vinogradare u kojoj stoji:

- Nakon rezidbe, kada se vinova loza nalazi u fazi bubrenja pupova, potrebno je obaviti prvu zaštitu nasada protiv uzročnika crne pjegavosti ili fomopsisa (Phomopsis viticola). Dugotrajno toplo i vlažno vrijeme tijekom mirovanja vegetacije pogodovalo je razvoju bolesti što se uočava na nezdravoj boji rozgve koja poprima sivkasto srebrnu boju s mnoštvom crnih točkica.

Stoga je nakon rezidbe potrebno oboljelu rozgvu ukloniti iz vinograda te izvršiti tretiranje vinove loze jednim od pripravaka na osnovi bakra koji su registrirani za ovu namjenu: Nordox 75 WG ili Cuprablau-Z. Navedenim fungicidima može se dodati pripravak na osnovi sumpora koji umanjuje klijavost spora crne pjegavosti te smanjuje napad grinja. U vinogradima gdje su zbog blage zime uočene štitaste uši, pored skidanja stare kore na vinovoj lozi preporučamo korištenje pripravka na osnovi bakra u kombinaciji s mineralnim uljem (‘Bijelo ulje’ ili ‘Mineralno svijetlo ulje’) ili korištenje već gotovog pripravka trgovačkog naziva ‘Crveno ulje’.

Pripravke treba koristiti prema uputama proizvođača.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.